Mărţişorul, prezentat la Expoziţia mondială de la Dubai de profesoara Mirela Tanc, nominalizată în Top 50 Global Teacher

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 01-03-2022 09:09
Actualizat: 03-03-2022 16:00

Mărţişorul, moştenire naţională inclusă în patrimoniul UNESCO, este prezentat, de 1 Martie, în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Dubai, de profesoara orădeană de limba şi literatura română Mirela Tanc, nominalizată în Top 50 Global Teacher Prize, într-un workshop inedit intitulat "Împreună: Ieri şi Astăzi! Tu şi eu!", organizat sub auspiciile Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, în colaborare cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, potrivit Agerpres.

Potrivit site-ului romaniaexpo2020.ro, România îşi celebrează Ziua Naţională în cadrul Expo2020 Dubai pe 1 martie 2022 printr-o serie de evenimente care evidenţiază legătura puternică dintre tradiţie şi sustenabilitate culturală şi economică.

"1 Martie, o zi reprezentativă pentru istoria, tradiţiile şi legendele româneşti, aduce în anul 2022 un alt motiv de sărbătoare, Ziua României la Expo 2020 Dubai. Pe vremea Imperiului Roman, 1 martie, prima zi a primăverii, reprezenta şi prima zi din an. (...) 1 Martie simbolizează revenirea naturii la viaţă, fiind ziua din an cu cea mai legătură faţă de conceptul "New Nature", tema Pavilionului României la Expo 2020. Un concept ce propune un echilibru, conştient, între om şi natură. O dezvoltare sustenabilă, prin care natura să fie valorificată fără a fi distrusă," se arată pe site-ul citat.

Profesoara Mirela Tanc, de la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" din Oradea, este, în aceste zile, un mesager al primăverii româneşti, la Pavilionul României din cadrul EXPO 2020 din Dubai, ocazie cu care a susţinut şi va mai susţine ateliere şi alte activităţi de promovare a unor tradiţii şi simboluri ale patrimoniului cultural românesc.

"Mărţişorul este tema centrală. Aniversăm anul acesta 5 ani de la includerea acestuia în patrimoniul mondial UNESCO. Sub auspiciile Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Vizitatorii au ocazia de a confecţiona şi de a primi cadou mărţişoare româneşti, ce poartă mesajul renaşterii naturii, al vieţii şi al păcii. Îi mulţumesc doamnei secretar general al Comisiei Naţionale a UNESCO România, Madlen Şerban, pentru că mi-a facilitat participarea şi organizarea de ateliere," a declarat, pentru AGERPRES, profesoara Mirela Tanc.

Atelierul de confecționat mărțișoare, mentorat online de Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești, a adus în fața participanților prin intermediul tehnologiei, un adevărat regal artistic organizat de această școală, sub coordonarea directoarei Elena Iagăr cu participraea cursanților Secțiilor de Tesut-Cusut de la Bogați (coordonator Flory Buia) și Popești (coordonator Veronica Iordăchiță), meșterilor populari Marilena Iosifaru din Corbeni și Viorica Olivotto din Nucșoara, ansamblurilor de dansurilor populare Murgulețu din Popești (instructor Gheorghe Iordăchiță) și Doruri de câmpie din Hârsești (instructor Loredana Costache) și profesorilor George Mărgineanu, Dragoș Dinescu și Cătălin Iancu.

În jurul Mărţişorului, un motiv tradiţional de sărbătoare în România, circulă mai multe legende. Cea mai răspândită spune că, într-o zi, Soarele a coborât la hora dintr-un sat, întruchipat într-o fecioară frumoasă. Un zmeu a răpit-o şi a închis-o într-o temniţă, moment în care păsările au încetat să mai cânte şi natura s-a oprit în loc. Un tânăr curajos s-a hotărât să elibereze Soarele pentru ca lumea să revină la normal. După zile întregi de luptă, voinicul a învins zmeul, eliberând Soarele şi readucând primăvara. Din păcate rănile provocate de zmeu au fost prea adânci, sângele voinicului curgând pe zăpada albă. Reuşita tânărului este sărbătorită până în ziua de astăzi prin purtarea unui fir alb-roşu la venirea primăverii.

Programul zilei va mai cuprinde ateliere de creaţie alături de reprezentanţii TIKA Lab, unde participanţii pot construi alături de creatorul conceptului TIKA, Florin Cobuz, obiecte de design unicat cu diverse funcţionalităţi.

Atelierele interactive ale reprezentanţilor Via.zzo 3D by Aragon oferă publicul vizitator ocazia de a contribui la procesul de creare a unui covor din pietre de marmură de mici dimensiuni, a cărui imagine finală va fi formată din 140 de părţi componente cu motive tradiţionale româneşti.

Vizitatorii vor mai avea posibilitatea de a modela în lut şi pe pânză, pictând pe modele de case din zona Transilvaniei, vor descoperi arta ţesutului şi vor afla legende despre cele mai frumoase castele din România, alături de studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor, Universitatea Transilvania, Braşov

Un spectacol de dansuri şi tradiţii populare româneşti susţinut de Ansamblul "Ciprian Porumbescu" va încheia programul zilei.

Nominalizată în Top 50 Global Teacher Prize - Oscarul din Educaţie, în septembrie 2021, Mirela Tanc a mai fost nominalizată, pe plan mondial, în 2020, şi la premiile Global Teacher Award şi World Book of Record Star. A fost numită, în 2018, de către reprezentanţii Microsoft nu doar expert şi trainer, dar şi singurul "Microsoft Educator Spotlight" din Europa Centrală şi de Est. Profesoara face parte, în al doilea an, din juriul concursului HundrED Academia, din Finlanda, care selectează anual o sută de inovaţii educaţionale la nivel global. Mirela Tanc s-a mai numărat, în 2017, printre cei 9 profesori din lume câştigători ai premiului "Global e-Innovation", oferit de o fundaţie din India.