Cel puţin zece familii de la periferia oraşului ucrainean Jitomir trăiesc un 'coşmar', după ce Rusia le-a invadat ţara

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 05-03-2022 19:19

Cel puţin zece familii de la periferia oraşului Jitomir, în nordul Ucrainei, la mai puţin de 100 de kilometri de graniţa cu Belarus, trăiesc un coşmar, după ce Rusia le-a invadat ţara. Două bombe au fost lansate, la începutul săptămânii, din avioane ruseşti, distrugându-le casele şi provocând moartea a trei persoane, dintre care doi copii.

Casele se află în imediata apropiere a Institutului Militar din Jitomir şi nu este exclus ca militarii ruşi să fi greşit ţinta.

Citește și: Forţele ruse desfăşoară o amplă ofensivă în Ucraina: patru avioane de luptă Su-27, doborâte

Ceea ce a rămas în urma bombardamentelor este greu de descris. Pare a fi iadul pe pământ. Din locuinţe au rămas doar dărâmături, iar maşinile aflate în curţi au ars, au fost răsturnate sau au ajuns un morman de fiare.

"Pe 1 martie, la ora 22,30, au căzut două bombe, una chiar aici unde suntem noi, iar una în beciul unei case şi a luat foc totul. Uite aici, în casa asta, a murit o fată. Acolo, alături, a mai murit o fată. Aici a supravieţuit una şi este la spital. Toată lumea a venit aici să ne ajute să eliberăm locul, ca să nu mai vedem nenorocirea asta. Aici sunt zece case distruse", ne-a povestit Yura Ostimivici, potrivit Agerpres.ro.

"Totul a ars. Ce să fac eu? Unde să plec? Nimeni nu ştie asta", a spus plin de amărăciune Arcadie Şumilo, un ucrainean de 69 de ani.

Atacul venit din partea Rusiei i-a indignat puternic pe ucrainenii din nordul ţării. Un bărbat de 60 de ani, a cărui casă a fost distrusă în atacul din noaptea de 1 spre 2 martie, face apel la ucraineni să fie solidari şi să lupte împotriva regimului condus de Vladimir Putin.

"Federaţia Rusă a început să atace oraşul Jitomir prima dată pe 1 martie, seara, când au căzut două bombe care ne-au distrus casele. Nu ştiu cum vecinul meu mai este în viaţă după ce a căzut bomba peste casa lui. Aşa l-a ajutat Dumnezeu, să nu ardă de viu. Băi, unde ţi-e obrazul? Ce nu îţi ajunge? Încetează bombardamentele! Nu ne mai omorî! Dacă e care pe care, atunci hai oameni buni să ne adunăm şi să apărăm Ucraina!", este mesajul anti-Putin al lui Nicolai Petrovici Dimciuc.

În Jitomir, ruşii au mai distrus o şcoală, un bloc şi o casă din centrul oraşului, însă au bombardat şi aeroportul şi au atacat o fabrică de tancuri.