Preşedintele din Chile anunță înfiinţarea unui parc naţional pentru protejarea gheţarilor din apropierea capitalei

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 06-03-2022 14:15

Preşedintele Chile, Sebastian Pinera, a anunţat sâmbătă înfiinţarea unui parc naţional cu o suprafaţă de 75.000 de hectare în zona muntoasă a Santiago de Chile pentru a proteja 368 de gheţari afectaţi de încălzirea globală şi care reprezintă un important rezervor de apă, informează AFP.

''Vom proteja astfel 368 de gheţari'', a declarat şeful statului cu prilejul anunţului referitor la crearea parcului. ''Gheţarii înmagazinează de 32 de ori mai multă apă ca barajul El Yeso'', care alimentează Santiago de Chile, a subliniat Pinera.

Parcul naţional al gheţarilor, situat la 60 de kilometri de Santiago de Chile, în Anzii Cordilieri, va proteja circa 46% din suprafaţa acoperită cu gheţari din regiunea capitalei şi va conţine 56% din apa înmagazinată în gheţarii acestei regiuni, unde locuiesc peste 7 milioane dintre cei 18 milioane de locuitori ai Chile.

''În Chile, categoria parc naţional reprezintă cel mai înalt grad de protejarea a unei suprafeţe terestre, ceea ce înseamnă că sub această etichetă de protecţie, gheţarii nu vor fi nici modificaţi, nici afectaţi'', precizează un comunicat oficial, potrivit Agerpres.ro.

Parcul ''este o măsură fundamentală luată de ţara noastră în lupta împotriva distrugerii naturii, topirii gheţarilor şi, într-o anumită măsură, pentru a lupta de asemenea împotriva secetei care ne afectează de 13 ani'', a declarat Pinera.

Chile este una dintre cele zece ţări pe teritoriul cărora se află cele mai importante mase glaciare din lume, alături de Canada, Statele Unite, China şi Rusia.