FOTO Spectacol oferit de copiii ucraineni mamelor refugiate

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 08-03-2022 15:37

Zeci de copii din Ucraina au participat, marţi, la un spectacol organizat de Biblioteca Judeţeană "Panait Cerna" dedicat Zilei Femeii, evenimentul dorind să le ofere câteva momente de bucurie refugiatelor din ţara vecină.

Managerul Bibliotecii judeţene, Ligia Dima, a declarat, pentru AGERPRES, că ideea acestei acţiuni a apărut săptămâna trecută, odată cu primii copii ai refugiatelor din Ucraina care au ajuns în instituţie pentru a desfăşura activităţi educativ-recreative.

 



"Ideea a venit de la prezenţa copiiilor în bibliotecă, de la faptul că le-am descoperit talentul şi vocaţia şi am zis 'De ce nu? Haideţi să facem de data aceasta mamele ucrainence mai fericite, să uite astăzi de tristeţea şi de ce s-a întâmplat în ţara lor!'", a afirmat managerul Ligia Dima.

Ea a mai spus că la atelierele pentru copiii ucraineni care se desfăşoară la Biblioteca judeţeană "Panait Cerna" începând de săptămâna trecută participă în medie circa 20 de copii, pe zi.

 



"Unii au pictat, alţii au jucat jocuri pe calculator, alţii au ascultat muzică. Le-am dat libertatea de a face ce doresc tocmai pentru a reuşi să depăşească momentele prin care au trecut, deoarece călătoria lor spre noi nu a fost una tocmai uşoară", a menţionat managerul instituţiei.

 



Festivitatea s-a deschis cu intonarea imnurilor naţionale ale celor două ţări, alocuţiuni ale autorităţilor, iar apoi copiii ucraineni au cântat în limba lor, au recitat poezii şi au dansat pentru mamele lor care se aflau în sală.

 



"Cu toţii vă împărtăşim durerea, vă suntem alături şi ne pare rău că ne vedem în astfel de condiţii. Dar ceea ce vă promitem este că poporul român va fi întotdeauna alături de poporul ucrainean şi astfel de momente, precum cel de astăzi, sperăm să aibă loc şi în viitor, când va fi pace. Pentru că va fi pace, va fi bine, chiar dacă se spune că dacă vrei pace trebuie să te pregăteşti de război. Felicit poporul ucrainean pentru că a fost şi este pregătit pentru aşa ceva", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Huleni.