Venezuela a eliberat din detenţie doi cetăţeni americani după vizita unei delegaţii din SUA

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 09-03-2022 09:00

Venezuela a eliberat marţi din detenţie doi cetăţeni americani într-un gest de bunăvoinţă după primele discuţii diplomatice între cele două state în ultimii cel puţin trei ani, relatează dpa, Reuters şi AFP.

'În această noapte, doi americani deţinuţi ilegal în Venezuela îşi vor putea îmbrăţişa familiile din nou', a salutat preşedintele Joe Biden într-un comunicat. 'Îi aducem acasă pe Gustavo Cardenas şi Jorge Fernandez', a adăugat el, fără alte detalii.

Gustavo Cardenas făcea parte din grupul de şase executivi ai Citgo, filiala din SUA a companiei petroliere de stat venezuelene PDVSA, arestaţi în timpul unei călătorii de afaceri la Caracas în 2017, potrivit Agerpres.

În noiembrie 2020, un tribunal i-a condamnat la închisoare între 8 şi 13 ani pentru fraudă, spălare de bani şi conspiraţie.

Cealaltă persoană eliberată este un cubanezo-american închis pentru acuzaţii diferite.

Eliberarea lor a avut loc în aceeaşi zi în care preşedintele Joe Biden a anunţat că SUA nu vor mai importa petrol din Rusia în urma invadării Ucrainei.

Oficiali americani explorează posibilitatea de a se îndrepta spre Venezuela ca furnizor alternativ.

Oficiali americani s-au deplasat la sfârşitul săptămânii trecute la Caracas, unde s-au întâlnit cu preşedintele Nicolas Maduro pentru a discuta, printre altele, potenţiala relaxare a sancţiunilor petroliere aplicate de SUA Venezuelei.

Maduro a cerut să se pună capăt tuturor sancţiunilor şi investigaţiilor îndreptate împotriva familiei sale şi să fie recunoscut ca preşedinte legitim al Venezuelei până în 2024, potrivit unei surse din echipa lui Juan Guaido - liderul opoziţiei recunoscut de SUA ca preşedinte legitim -, care a discutat cu unul din membrii delegaţiei americane.

SUA, care nu au recunoscut realegerea lui Maduro în 2018, au încercat îndepărtarea lui de la putere aplicând Venezuelei o serie de sancţiuni, în principal un embargou asupra importurilor americane de petrol din această ţară.

Rusia este un aliat important al Venezuelei, iar Maduro şi-a declarat recent de mai multe ori sprijinul faţă de Vladimir Putin.