PNRR, sub lupa FACIAS!

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 09-03-2022 13:56

FACIAS va monitoriza modul în care sunt îndeplinite obiectivele asumate prin PNRR și cum vor fi cheltuiți banii primiți de România. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) lansează Proiectul „Transparență și Responsabilitate – Monitorizarea PNRR”, în cadrul căruia va monitoriza implementarea investiților și a reformelor stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Va fi urmărit modul de cheltuire al banilor proveniți din PNRR (contractele încheiate, firmele care obțin fondurile, proiectele finanțate, cheltuieli, etc.).

Potrivit formei finale a PNRR, care a primit aprobarea Comisiei Europene, suma maximă de care ar putea să beneficieze România este de 29,18 miliarde de euro. Implementarea cu succes a investițiilor și a reformelor astfel bugetate va reprezenta un adevărat examen de eficiență și responsabilitate din partea instituțiilor de care depinde realizarea celor 507 obiective impuse pentru a putea atrage cele 29,18 miliarde de euro.

În cadrul proiectului lansat, FACIAS va urmări investiții esențiale care vin în beneficiul cetățenilor români, precum construirea de noi creșe, infrastructura medicală, reforma sistemului public de pensii.

De asemenea, un domeniu vital pentru România, cel al Sănătății, reprezintă un obiectiv de maximă importanță, modernizarea și dotarea unităților sanitare fiind imperios necesară, fapt confirmat de evenimentele anului trecut, atunci când au avut loc 14 incendii în spitalele din țară.

FACIAS va realiza rapoarte periodice în care va indica cele mai puțin eficiente instituții responsabile de implementarea P.N.R.R. și unde vor fi necesare măsuri pentru sporirea randamentului. Concluziile vor fi comunicate la nivel guvernamental, dar și la nivelul instituțiilor europene pentru stoparea abuzurilor, acolo unde acestea vor fi identificate.

 

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept.

În demersurile noastre, acționăm în calitate de membri ai CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion), ai FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale) și ai Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA).