Londra vrea să dea Ucrainei arma care îi poate lăsa pe ruși fără avioane, elicoptere și rachete

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 09-03-2022 16:20

Regatul Unit analizează posibilitatea de a dona Ucrainei sisteme antiaeriene fabricate de compania Thales, pentru a ajuta Kievul să-şi apere spaţiul aerian de invazia rusă, a declarat ministrul britanic al apărării Ben Wallace, adăugând că această tehnologie corespunde definiţiei de arme defensive, informează miercuri Reuters.

"Este vital... ca Ucraina să-şi menţină abilitatea de a zbura şi de a contracara atacurile aeriene ruse", a declarat Wallace în faţa parlamentarilor, scrie agerpres.ro.

"Ca răspuns la cererile ucrainene, guvernul (britanic) a luat decizia de a analiza donarea de sisteme antiaeriene portabile de mare viteză STARStreack. Credem că acest sistem se menţine în cadrul definiţiei de armă defensivă, iar noi le vom permite forţelor ucrainene să-şi apere mai bine spaţiul aerian", a spus ministrul britanic.

Dacă se va confirma, această donaţie va însemna un pas important în ceea ce priveşte sprijinul britanic pentru Ucraina, notează Reuters.

Până acum, Ucraina a salutat faptul că Regatul Unit a contribuit cu mii de rachete antitanc ce au încetinit avansarea rusă spre Kiev.

Însă, sprijinul din partea Regatului Unit s-a limitat la arme defensive. "Tot ce facem noi este în limitele deciziei de a livra sisteme defensive şi care sunt calibrate să nu escaladeze spre un nivel strategic", a adăugat Wallace.

În calitate de membru al NATO, Regatul Unit a respins solicitările Ucrainei de a impune o zonă de interdicţie aeriană deasupra ţării. Potrivit Londrei, o astfel de zonă ar putea face ca forţele NATO să doboare avioane ruse, ceea ce ar duce la o escaladare semnificativă a conflictului.

Polonia a propus marţi să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA şi a cerut şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă acelaşi lucru. SUA au considerat că propunerea nu este viabilă deoarece o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă,"trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său", potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

"Este problema Poloniei", a comentat în legătură cu aceasta Wallace.