Preşedinţii Israelului şi Turciei au salutat un 'punct de cotitură' în relaţiile dintre cele două state

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 09-03-2022 23:59

Preşedinţii Israelului şi Turciei au salutat miercuri, la Ankara, un "punct de cotitură" în relaţiile dintre cele două state, marcate de puternice tensiuni în ultimul deceniu, relatează agenţiile internaţionale de presă.

''Cred că această vizită istorică va fi un nou punct de cotitură în relaţiile dintre Turcia şi Israel. Obiectivul nostru comun este de a relansa dialogul politic'' pe baza intereselor reciproce, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la palatul prezidenţial, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său israelian israelian, Isaac Herzog, care a salutat la rândul său un ''moment foarte important'' între cele două ţări.

''Nu vom fi de acord asupra tuturor lucrurilor (...) Dar aspirăm să ne rezolvăm dezacordurile prin respect reciproc şi bunăvoinţă'', a declarat Herzog, primul şef de stat israelian care vizitează Turcia din 2007. ''Cu toţii preţuim buna vecinătate şi colaborarea. Musulmanii, evreii şi creştinii pot trăi în pace în această regiune", a spus el, citat de EFE.

Pentru a întări ideea relansării dialogului politic, Erdogan a anunţat viitoarea vizită în Israel a ministrului său de externe, Mevlut Cavusoglu, precum şi pe cea a ministrului turc al energiei.

Preşedintele Erdogan, a cărui ţară este membră a NATO, a subliniat în faţa presei ''importanţa'' pe care o acordă ''cooperării în domeniul securităţii şi securităţii energetice'' cu Israelul, potrivit Agerpres.ro.

Problema este cu atât mai arzătoare în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, în condiţiile în care majoritatea ţărilor, în special cele din Europa, încearcă să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, scrie AFP.

''Cred că aceasta este o oportunitate de a relansa cooperarea pe tema energiei care a început înainte'', a adăugat preşedintele turc, citat de Reuters, referindu-se la activităţile navelor de foraj şi seismice ale Turciei în Marea Mediterană şi Marea Neagră.

În trecut, cele două ţări au discutat despre oportunitatea construirii unei conducte care să aducă gaze naturale din zăcămintele din largul coastelor israeliene în Europa, via Turcia. Dar tensiunile cu Turcia au determinat Israelul să se alăture Greciei şi Ciprului, care au propus o conductă către Creta, demers căruia Ankara i s-a opus, dar retragerea SUA din proiect în ianuarie a readus pe tapet opţiunea turcă.

Şeful statului turc, care în ultimii ani a fost un susţinător puternic al cauzei palestiniene, ceea ce a complicat relaţiile cu statul evreu, a reiterat, de asemenea, angajamentul Turciei faţă de "soluţia cu două state, faţă de statutul Ierusalimului şi faţă de îmbunătăţirea soartei palestinienilor, atât din punct de vedere politic, cât şi social".

Vizita preşedintelui israelian în Turcia, pregătită de săptămâni întregi, are loc în contextul în care cele două ţări au lansat separat o mediere între Rusia şi Ucraina, iar miniştrii de externe rus şi ucrainean se întâlnesc joi în Antalya, în sudul Turciei, pentru prima dată de când Moscova şi-a început ofensiva împotriva Ucrainei, la 24 februarie.

Relaţiile diplomatice dintre Turcia şi Israel au atins un minim în 2018, când şi-au expulzat ambasadorii într-o dispută legată de uciderea de către forţele israeliene a 60 de palestinieni în timpul unor proteste la graniţa cu Gaza. Erdogan a acuzat Israelul că a comis un "genocid" în rândul populaţiei palestiniene, iar premierul israelian de atunci, Benyamin Netanyahu, l-a numit "dictator antisemit".

Incidentul a pus capăt unor ani de reconciliere treptată, după o dispută legată de un raid israelian din 2010 asupra unei nave de ajutorare, Mavi Marmara, care naviga spre Gaza pentru a sparge blocada navală israeliană, şi care a ucis nouă activişti turci pro-palestinieni. Un al zecelea activist rănit în incident a murit în 2014, după ani de zile de comă.

De-a lungul anilor de animozitate, Turcia şi Israelul au menţinut schimburile comerciale, care s-au ridicat la 6,7 miliarde de dolari în 2021, în creştere de la 5 miliarde de dolari în 2019 şi 2020, potrivit datelor oficiale. Erdogan a declarat că speră ca schimburile comerciale să ajungă la 10 miliarde de dolari în acest an, potrivit Reuters.

Într-un comunicat preluat de AFP, Hamas (Mişcarea de Rezistenţă Islamică Palestiniană) a afirmat că urmăreşte cu ''mare îngrijorare'' această apropiere şi această vizită efectuată, ca şi altele, de oficiali israelieni ''în mai multe ţări arabe şi musulmane (...) pe care noi le considerăm ''strategice pentru poporul palestinian''.

În ţara gazdă, zeci de turci au protestat miercuri împotriva vizitei lui Herzog, cerând Ankarei să revină asupra "greşelii" de a intensifica legăturile pe fondul animozităţii persistente legate de uciderea activiştilor turci de pe Mavi Marmara.

Întâmpinat cu onoruri la începutul după-amiezii la palatul prezidenţial din Ankara, Herzog a fost condus de gazdele sale la mausoleul fondatorului Republicii Turce, Mustafa Kemal Ataturk, unde a lăsat un bilet în cartea de oaspeţi evocând "privilegiul" acestei vizite.

După un dineu oficial miercuri seara, Isaac Herzog urmează să se întâlnească joi cu membri ai comunităţii evreieşti din Istanbul. Dar zăpada care se apropie reprezintă o ameninţare pentru această parte a călătoriei, relatează AFP.

Înainte de călătoria în Turcia, preşedintele israelian s-a deplasat la Atena la sfârşitul lunii februarie pentru o vizită menită să îl liniştească pe aliatul său grec, aminteşte AFP.