Israelul, atacat cibernetic: mai multe site-uri guvernamentale nu mai funcționează; se zvonește că e mâna Iranului

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 15-03-2022 00:09

Site-urile guvernului israelian au căzut luni seară în urma unui atac cibernetic. O sursă a Ministerului Apărării susține că acesta este cel mai mare atac cibernetic efectuat vreodată împotriva Israelului, informează Haaretz.

Un număr de site-uri web guvernamentale israeliene au căzut luni într-un aparent atac cibernetic. Site-urile ministerelor de interne, sănătate și justiției au fost scoase offline, la fel ca și cel al Prim-ministrului. Accesul la unele dintre site-uri a fost restabilit.

O sursă a instituției apărării susține pentru Haaretz că acesta este cel mai mare atac cibernetic efectuat vreodată împotriva Israelului. Ei cred că un actor de stat sau o mare organizație este executată atacul, dar nu pot determina încă cine se află în spatele acestuia.

Iranul spune că a dejucat operaţiunea serviciului secret din Israel, Mossad, împotriva instalaţiei nucleare Fordow, relatează The Jerusalem Post. Atacul cibernetic împotriva site-urilor web ale guvernului israelian ar fi posibil să fi fost un contraatac pentru presupusa operațiune eșuată a Mossadului.

Mossad-ul ar fi încercat să atace principalul site de îmbogățire nucleară Fordow al Republicii Islamice, a susținut presa iraniană luni seară. Nu a existat nicio modalitate de a confirma în mod independent raportul, iar Teheranul pretinde frecvent că a spart celulele Mossad-ului atunci când, de fapt, doar arestează elementele de opoziție locale, relatează jurnaliștii de la The Jerusalem  Post.

Potrivit presei iraniene citată de Jerusalem Post, o declarație a unității de informații a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a spus că o echipă Mossad care încerca să comită un act de sabotaj la Fordow a fost arestată.

Mai mult, rapoartele spun că unui angajat i s-au dat numerar și un laptop pentru a sabota site-ul, dar că a fost prins și arestat de IRGC.

Fordow este al doilea cel mai important sit ca volum de centrifuge pentru îmbogățirea uraniului, după instalația de la Natanz.