Războiul pune piedică și explorării spațiului: Misiunea ruso-europeană pe Marte se suspendă

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 17-03-2022 23:46
Actualizat: 18-03-2022 06:57

Agenția Spațială Europeană a anunțat joi că a suspendat misiunea ruso-europeană pe Marte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

„Deplângem profund victimele umane și consecințele tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei. Deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA este pe deplin aliniată cu sancțiunile impuse Rusiei de statele sale membre”, a transmis ESA într-un comunicat, potrivit CNN.

În timpul ședinței sale de la Paris, consiliul de conducere al ESA „a recunoscut imposibilitatea actuală de a desfășura cooperarea în curs cu (agenția spațială a Rusiei) Roscosmos în misiunea rover ExoMars cu o lansare în 2022 și a mandatat directorul general al ESA să ia măsurile corespunzătoare pentru suspendarea activităților de cooperare”, se mai arată în comunicat.

În ciuda suspendării misiunii pe Marte, ESA a precizat că programul Stației Spațiale Internaționale „continuă să funcționeze. Scopul principal este de a continua operațiunile sigure ale ISS, inclusiv menținerea siguranței echipajului.”

În prezent, la bordul avanpostului care orbitează planeta trăiesc și lucrează patru astronauți NASA, doi cosmonauți ruși și un astronaut european.

Având în vedere situația din Ucraina, directorul general al agenției va convoca o sesiune extraordinară a consiliului de conducere al ESA în săptămânile următoare „pentru a prezenta propuneri specifice spre decizie de către statele membre”, potrivit declarației.