Ministrul ucrainean al Apărării le cere liderilor europeni să-l recunoască pe Putin drept 'criminal de război'

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 17-03-2022 17:35

Ministrul Apărării din Ucraina le cere liderilor europeni să-l numească pe Putin „criminal de război”, anunță Mediafax.

După ce președintele american Joe Biden l-a catalogat pe omologul său rus Vladimir Putin drept „criminal de război", ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, i-a îndemnat pe liderii europeni să facă același lucru.

„Fac apel la toți membrii Parlamentului European să recunoască faptul că Putin este un criminal de război, așa cum s-a procedat în Statele Unite", a declarat el în fața unei comisii din Bruxelles prin legătură video, notează BBC.

„Nu este pur și simplu un război. Este teroare de stat", a spus el.

Reznikov a reiterat, de asemenea, apelurile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a se implementa o zonă de interdicție aeriană pentru a proteja Ucraina de atacurile aeriene și bombardamente.

„Cu cât ezitați mai mult, cu atât mai mult va fi perceput de către copiii și nepoții noștri ca o complicitate a dumneavoastră în această crimă. Așadar, vă rog să luați această decizie, deoarece electoratul dumneavoastră va reflecta asupra acțiunilor dumneavoastră", a spus el.

Comentariile sale vin după ce ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat, de asemenea, că există „dovezi foarte, foarte puternice" că Putin este un „criminal de război".

Experții au avertizat, însă, că un astfel de limbaj este posibil să escaladeze și mai mult tensiunile diplomatice.