Ultimul diplomat UE evacuat din Mariupol, șocat. Asociază luptele cu cele mai crunte bătălii din secolul XX: Guernica, Coventry, Alep, Grozny și Lenigrad

Autor: George Traicu
Publicat: 20-03-2022 22:50

Consulul general al Greciei la Mariupol, ultimul diplomat UE care a evacuat portul ucrainean asediat, a declarat duminică că orașul se alătură rândurilor locurilor cunoscute pentru că au fost distruse în războaiele din trecut, notează Reuters.

Manolis Androulakis a ajutat zeci de cetățeni greci și etnici greci să evacueze orașul ruinat de la invadarea Ucrainei de către Rusia. A plecat marți de la Mariupol și, după o călătorie de patru zile prin Ucraina, a traversat în România prin Moldova, alături de alți 10 cetățeni greci.

„Ceea ce am văzut, sper că nimeni nu va vedea vreodată”, a spus Androulakis, când a sosit duminică pe Aeroportul Internațional din Atena și s-a reunit cu familia sa.

"Mariupol va deveni parte dintr-o listă de orașe care au fost complet distruse de război; nu trebuie să le numesc - sunt Guernica, Coventry, Alep, Grozny, Leningrad", a spus Androulakis.

Potrivit Ministerului grec de Externe, Androulakis a fost ultimul diplomat UE care a părăsit Mariupol, unde mulți rezidenți au fost prinși sub bombardamente puternice de mai bine de două săptămâni, în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul.