Judecătoarea de culoare nominalizată de Joe Biden la Curtea Supremă promite să apere democraţia dacă va fi confirmată

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 22-03-2022 10:39

Nominalizată de preşedintele Joe Biden la Curtea Supremă a Statelor Unite, judecătoarea Ketanji Brown Jackson a promis luni că va apăra "marea experienţă" democratică americană, dacă va deveni prima femeie de culoare din cadrul acestei instituţii influente, relatează AFP şi DPA.

Judecătoarea de 51 de ani a insistat asupra "independenţei" şi "neutralităţii" sale într-un discurs introductiv în Comisia Juridică din Senat, însărcinată cu examinarea candidaturii sale, potrivit Agerpres.

Ea s-a descris ca un jurist independent care respectă legea şi a promis că va încerca să facă astfel încât cuvintele "justiţie egală în faţa legii" să fie o realitate pentru toţi americanii.

Fără a insista asupra dimensiunii istorice a nominalizării sale, ea le-a adus un omagiu tuturor celor care au ajutat-o să ajungă la acest nivel, începând cu părinţii săi.

"După ce au trăit personal segregarea rasială (...), ei m-au învăţat că, spre deosebire de ei, care au fost nevoiţi să înfrunte multe obstacole, pot deveni ce îmi doresc în America, dacă muncesc din greu", a afirmat judecătoarea.

Ea a salutat de asemenea "integritatea, civismul şi harul" judecătorului progresist Stephen Breyer pe care ar urma îl înlocuiască şi a cărui asistentă a fost la Universitatea Harvard.

Pentru el, Dreptul urmăreşte "să facă oameni foarte diferiţi să trăiască împreună", a precizat ea. "Dacă voi fi confirmată, sper să am aceeaşi stare de spirit", a adăugat judecătoarea.

Ketanji Brown Jackson a vorbit după cei 22 de senatori ai comisiei care au salutat la unison "natura istorică a nominalizării sale". Dintre cei 115 judecători care au făcut parte din Curtea Supremă, nu au existat decât doi bărbaţi de culoare şi cinci femei, prin urmare nicio afro-americană, au reamintit mai mulţi dintre ei.

Însă dincolo de simbolistică, eventuala sa instalare nu va modifica balanţa ideologică din cadrul Curţii Supreme, unde judecătorii conservatori îşi vor menţine o majoritate confortabilă de şase locuri din nouă.

Democraţii controlează Senatul, astfel că judecătoarea are şase bune să fie confirmată la vot, care va avea loc probabil la începutul lunii aprilie. La fel ca la confirmarea sa la Curtea Federală de Apel de la Washington, ea ar putea obţine şi câteva voturi de la republicani.

Însă înainte de asta ea va trebui să înfrunte marţi şi miercuri un interogatoriu dur din partea aleşilor republicani de opoziţie, în cadrul audierilor propriu-zise.