Versiunea VR360 a spectacolului Richard al III-lea, lansată miercuri

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 23-03-2022 13:29

Această variantă va fi disponibilă gratuit pe două platforme, www.teatruvr.ro şi www.VR-hall.com, spectacolul beneficiind şi de subtitrare în limba engleză.

"Spectacolul "Richard al III-lea" este o abordare postmodernă a piesei celebrului dramaturg. Deşi regizorul a rămas fidel faţă de textul pe care el însuşi l-a tradus special pentru acest proiect, costumele şi decorul sunt aduse în actualitate. Cu toate acestea, ele păstrează o serie de elemente care sugerează stilul epocii victoriene (...) Spre deosebire de perspectiva offline, cea în VR360 face ca spectatorul să fie transpus în mijlocul acţiunii şi conferă singularitate, în sensul în care i se adresează unui singur spectator care devine parte din acţiune" , se arată într-un comunicat de presă, remis miercuri AGERPRES.

"Richard al III-lea" VR360 va fi disponibil în 13 episoade, iar cei care doresc să vizioneze spectacolul pe una din cele două platforme sunt invitaţi să deschidă episoade în aplicaţia YouTube.

"Este preferabil ca vizionarea să se facă la cască sau cu ochelari VR, dar se poate face şi cu ajutorul mouse-ului. De asemenea, pentru ca efectele să fie mult mai intense şi senzaţiile din timpul vizionării să difere de cele pe care le poate oferi varianta offline, doritorilor le este recomandat să folosească un scaun rotativ" , se mai menţionează în comunicat.

Cele două variante ale spectacolului, cea offline şi cea VR360, vor fi prezentate împreună, în premieră absolută, în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional "Shakespeare" de la Craiova.

"În perioada 20-25 mai, echipa de spectacol se va afla în festival cu o reprezentaţie scenică, dar şi cu insula de teatru VR", precizează sursa citată.

Sprijinit financiar de AFCN, proiectul a fost realizat de Asociaţia Sprait şi Teatrul "Andrei Mureşanu", în colaborare cu TeatruVR şi Vr-hall.com şi partenerilor acestora, respectiv Popas Production, Loop Virtual Reality Solutions şi Augmented Space Agency.