Misterul implicării lui Roman Abramovici în negocierile Rusia-Ucraina: Miliardarul ar fi primit aprobarea direct de la Putin

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 25-03-2022 16:05

Vladimir Putin a aprobat personal implicarea lui Roman Abramovici în negocierile de pace ale Rusiei cu Ucraina, potrivit unor surse citate de Financial Times.

„Binecuvântarea” directă dată de Putin indică faptul că Abramovici a căutat aprobarea la cel mai înalt nivel pentru a ajuta la începerea negocierilor de încetare a focului între Kiev și Moscova la sfârșitul lunii februarie și contravine celor susține de oligarh că nu are o relație strânsă cu președintele rus.

După ce a primit aprobarea lui Putin, Abramovici s-a întâlnit cu un înalt oficial din biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a ajuta la planificarea discuțiilor, au spus trei persoane citate de FT.

De atunci, cele două părți au început să discute despre un plan de a înceta invazia Rusiei în Ucraina – deși Ucraina și aliații săi occidentali se tem că Moscova ar putea folosi discuțiile ca un truc pentru a câștiga timp pentru ca trupele sale să se regrupeze și să conducă o nouă ofensivă terestră.

Oficialii occidentali au pus la îndoială rolul lui Abramovici. Alții au sugerat că ar fi încercat să-și exagereze eforturile în încercarea de a preveni sancțiunile occidentale și pierderea controlul asupra activelor sale din Marea Britanie, inclusiv clubul de fotbal Chelsea Londra.

De atunci, miliardarul rus a fost vizat de sancțiunile UE și Marea Britanie. Zelenski a cerut SUA să nu includă miliardarul în lista neagră de sancțiuni, datorită presupusului său rol de intermediar în discuțiile de încetare a focului, potrivit Wall Street Journal.

Timp de decenii, Abramovici a încercat să evite să fie asociat cu Putin, sub care a fost guvernator al provinciei îndepărtate Chukotka din strâmtoarea Bering, din 2000 până în 2008.

El nu a participat la o masă rotundă organizată de Putin pentru oligarhi și șefii companiilor de stat în seara de după ce a început invazia Ucrainei, pe 24 februarie. În 2003, el a declarat pentru Financial Times că nu are „nicio relație specială” cu Putin.

Dar când a decis să-i înghețe activele, UE a spus că legătura lui Abramovici cu președintele rus „l-a ajutat să-și mențină averea considerabilă”.

David Arakhamia, șeful partidului lui Zelenski în parlament și membru al echipei de negocieri a Ucrainei cu Rusia, a declarat că l-a întâlnit pe Abramovici la Gomel, Belarus, când a avut loc prima rundă de discuții.

„Pot confirma că domnul Abramovici este puternic implicat în negocierile de pace”, a spus Arakhamia pentru FT. Miliardarul „a intrat în proces prin intermediul comunității internaționale evreiești”, a adăugat el.

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze dacă Abramovici a primit aprobarea de la Putin însuși. Peskov a declarat joi că omul de afaceri a jucat un rol în organizarea discuțiilor, adăugând: „Acum au loc discuții între cele două echipe de negocieri — rușii și ucrainenii”.

În ultimele săptămâni, în timp ce cele două părți au purtat discuții online pentru a evita ca delegația ucraineană să facă o excursie periculoasă de o zi în Belarus prin Polonia, Abramovici și-a concentrat eforturile pe probleme umanitare și a încercat să organizeze întâlniri cu mediatorii străini, potrivit unor surse cu cunoștințe în acest domeniu.

El l-a întâlnit pe fostul cancelar german Gerhard Schröder la Moscova la începutul acestei luni, alături de Vladimir Medinsky, șeful delegației Rusiei la discuții. Avionul său privat a fost fotografiat făcând escale în Israel și Turcia, ai căror lideri au fost, de asemenea, implicați ca mediatori în negocieri.

„Încearcă să facă ce poate”, a insistat unul dintre apropiații miliardarului.

În timp ce se afla în Turcia, Abramovici l-a întâlnit pe Ibrahim Kalin, un consilier senior pentru politică externă al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Două superyacht-uri aparținând lui Abramovici au acostat pe coasta de sud a țării în această săptămână. Biroul lui Erdogan a refuzat să comenteze, iar Kalin nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Un oficial al premierului israelian Naftali Bennett a negat că Abramovici a jucat un rol în asigurarea implicării Israelului.

Un purtător de cuvânt al lui Abramovici a spus că „nu este util să comentezi despre procesul” acestor discuții sau despre implicarea lui Abramovici, de dragul succesului lor.