Anunțul Rusiei, doar un bluff? Occidentul vede cu scepticism ultimele mutări și își aduce aminte de războiul rece (analiză)

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 30-03-2022 09:35

Rusia a insistat săptămâni întregi când a masat peste 100.000 de militari la frontierele Ucrainei că nu are de gând să o invadeze. Apoi a făcut-o. Așa că nu este surprinzător faptul că Occidentul vede într-un scepticism profund anunțul de marți al unei ofensive reduse, relatează CNN într-o analiză.

SUA – ca toată lumea – sunt disperate pentru o detensionare a atacului Moscovei, din motive umanitare și pentru că ar putea ușura temerile legate de un război american cu Rusia.

Dar experiența minciunilor și propagandei anterioare a președintelui Vladimir Putin, precum și a brutalității sale, a umbrit primele semne de progres între negociatorii ucraineni și ruși din Turcia. Calea trădătoare cu care s-ar confrunta orice acord de încetare a focului sau de pace, mai întâi pentru a fi pusă în aplicare și apoi pentru a deveni permanentă, a temperat, de asemenea, optimismul în Occident și Ucraina.

În Timpul Războiului Rece, celebra mantră americană după acordurile de reducere a armelor nucleare cu Kremlinul a fost "încredere, dar verificată". În acest conflict, abordarea este exact opusul – verificare și neîncredere, relatează sursa citată. Schimbarea reflectă suspiciunea puternică față de președintele rus după cele două decenii de viziuni anti-Vest.