11 lei pe zi pentru mesele pacienților. Ciolacu: 'Este un lucru pe care trebuie să-l rezolve Guvernul'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 30-03-2022 11:45
Actualizat: 30-03-2022 16:05

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri că ministrul Sănătății Alexandru Rafila caută soluții pentru creșterea normei de hrană din spitale.

„Am vorbit cu dl ministru Rafila și va veni să prezinte și ministrului de Finanțe și premierului, iar săptămâna viitoare să rezolve această problemă, pentru că o impune piața. Adică nu este un moft sau o pomană, dimpotrivă, e un lucru pe care trebuie să îl regleze guvernul”, spune Marcel Ciolacu despre creșterea normei de hrană pentru pacienții din spitale de la 11 la 20 de lei pe zi.

Managerul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, spune că din cei 11 lei, cât este norma de hrană în spitale, trebuie asigurate trei mese pe zi. „Pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu, repetitiv, sărac în vitamine”, susține medicul.

Managerul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, arăta, într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului, că mâncarea din spital rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.

„În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, se arăta în postare.

Confrom acesteia, în 2021, suma alocată pentru un bolnav a crescut cu un leu, de la 10 la 11 lei.

„E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate. În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, mai spunea magagerul institutului.