Rusia, acuzată că a folosit în Ucraina mine antipersonal interzise: 'Aceste arme nu fac diferența între combatanți și civili' (Human Rights Watch)

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 30-03-2022 17:14
Actualizat: 30-03-2022 18:55

Forțele ruse care luptă în Ucraina au folosit mine antipersonal interzise în regiunea Harkov de estul țării, potrivit Human Rights Watch.

Organizația internațională a spus că minele antipersonal au fost localizate de tehnicienii ucraineni de eliminare a munițiilor explozive pe 28 martie.

„Se știe că Rusia deține aceste mine terestre proaspăt desfășurate, care pot ucide și mutila fără discernământ oameni într-o rază aparentă de 16 metri”, a spus HRW, adăugând că Ucraina nu deține acest tip de mină sau sistemul său de livrare.

„Țările din întreaga lume ar trebui să condamne cu forță folosirea de către Rusia a minelor antipersonal interzise în Ucraina”, a declarat Steve Goose, directorul de arme al Human Rights Watch. „Aceste arme nu fac diferența între combatanți și civili și lasă o moștenire mortală pentru anii următori.”

Tratatul internațional de interzicere a minelor din 1997 interzice în mod cuprinzător utilizarea, producerea, stocarea și transferul de mine antipersonal. Rusia nu se numără printre cele 164 de țări care au aderat la tratat, a spus HRW.

„Utilizarea de către Rusia a minelor antipersonal în Ucraina încalcă în mod deliberat norma internațională împotriva utilizării acestor arme oribile”, a adăugat Goose.

Rusia nu a răspuns deocamdată la aceste acuzații.