Studiu finanţat de FMI: Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, de două ori mai afectate din cauza creşterii temperaturilor

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 30-03-2022 20:33

Temperaturile din Orientul Mijlociu şi din Asia Centrală au crescut cu 1,5 grade Celsius după anii 1990, de două ori mai mult faţă de creşterea medie constatată la nivel mondial (0,7 grade Celsius), potrivit unui studiu publicat miercuri şi finanţat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), informează AFP.

De asemenea, în secolul al XXI-lea, catastrofele naturale au afectat în medie, în fiecare an, şapte milioane de persoane din aceste regiuni, cauzând moartea a peste 2.600 de oameni şi pagube materiale estimate la 2 miliarde de dolari, au precizat autorii raportului, potrivit Agerpres.ro.

Zonele menţionate se află "în prima linie" în faţa schimbărilor climatice, un fenomen "deosebit de resimţit în aceste regiuni", a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, la World Government Summit, un forum organizat în oraşul Dubai din Emiratele Arabe Unite.

"În cursul ultimilor 20 de ani, frecvenţa şi severitatea catastrofelor climatice au crescut în aceste două regiuni mai mult decât în oricare altă parte a lumii", a adăugat ea, în contextul în care, în paralel cu creşterea temperaturilor, nivelul precipitaţiilor a scăzut şi catastrofele naturale s-au înmulţit.

"Consecinţele economice şi financiare ale schimbărilor climatice reprezintă o gravă ameninţare pentru creşterea economică şi pentru prosperitate", a declarat Kristalina Georgieva.

Directoarea FMI a cerut autorităţilor publice să implementeze politici care să permită atenuarea efectelor schimbărilor climatice, investind mai ales în infrastructuri "reziliente".

Reamintind de lipsa de fonduri cu care se confruntă "numeroase ţări din regiunile menţionate", ea a îndemnat totodată ţările bogate să îşi respecte promisiunea de a creşte la 100 de miliarde de dolari pe an, începând din 2020, ajutorul oferit ţărilor cele mai defavorizate în combaterea schimbărilor climatice.