Armata Rusiei anunță deschiderea unui coridor umanitar: Civilii și străinii din Mariupol să fie evacuați spre Zaporojie

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 30-03-2022 23:15
Actualizat: 31-03-2022 07:07

Un coridor umanitar suplimentar pentru evacuarea civililor și străinilor de la Mariupol la Zaporojie va fi deschis de la ora 10:00 pe 31 martie de către Forțele Armate ale Federației Ruse, a anunțat șeful Centrului de control al apărării naționale al Federației Ruse, general-colonelul Mihail Mizintsev. El a propus să se efectueze o evacuare cu participarea reprezentanților ONU și ai Crucii Roșii, potrivit agenției ruse de stat Tass.

Forțele Armate ale Rusiei, exclusiv în scopuri umanitare, de la ora 10:00 pe 31 martie 2022, anunță un regim de încetare a focului și deschid un coridor umanitar suplimentar pentru evacuarea civililor și cetățenilor străini de la Mariupol la Zaporojie (cu punct intermediar în Berdyansk) — a spus Mizintsev.

Potrivit lui Mizintsev, tronsonul de la Berdiansk la Mariupol este expus în mod regulat focului din partea Forțelor Armate ale Ucrainei.

Armata rusă a cerut ca partea ucraineană să respecte condițiile pentru crearea unui coridor umanitar. În special, vorbim despre respectarea regimului de încetare a focului și asigurarea deplasării în siguranță a coloanelor autobuzelor.

La rândul său, partea rusă se angajează să deschidă un coridor umanitar după ce a primit de la autoritățile ucrainene o declarație oficială scrisă de disponibilitate pentru îndeplinirea condițiilor de mai sus și confirmarea prin monitorizarea obiectivă a situației, inclusiv utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot, a unei încetăro a focului, a conchis Mizintsev.

Anterior, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că în urma unei convorbiri telefonice care a avut loc între liderii Federației Ruse și Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, nu s-au înregistrat progrese semnificative în implementarea operațiunii umanitare în Mariupol. De asemenea, Rusia a susținut că, fără participarea autorităților de la Kiev, a evacuat peste 68 de mii de oameni din Mariupol.