Regele Iordaniei Abdullah s-a întâlnit cu preşedintele israelian Isaac Herzog la Amman

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 30-03-2022 23:32

Regele Iordaniei Abdullah s-a întâlnit cu preşedintele israelian Isaac Herzog miercuri la Amman, unde monarhul a condamnat un atac mortal comis în apropiere de Tel Aviv şi a îndemnat la avansarea eforturilor de pace, relatează DPA.

Aceasta este prima vizită oficială a unui şef de stat israelian în Iordania de când cele două ţări şi-au normalizat legăturile în urmă cu aproape trei decenii.

Abdullah a declarat că Iordania condamnă toate formele de violenţă, potrivit unui comunicat difuzat de curtea regală iordaniană, potrivit Agerpres.ro.

El s-a referit la "atacurile nefericite care au vizat civili de ambele părţi, inclusiv atacul de ieri (marţi - n.r.)", se adaugă în comunicat.

Marţi, cinci persoane au fost ucise lângă Tel Aviv după ce un palestinian a deschis focul asupra lor, al treilea atac într-o săptămână.

Întâlnirea lui Herzog şi Abdullah are loc după mai multe deplasări ale unor miniştri israelieni la Amman pe fondul temerilor legate de o nouă izbucnire a violenţei în timpul lunii sfânte a musulmanilor Ramadan.

De asemenea, ea intervine la două zile după ce Abdullah a mers la Ramallah pentru discuţii cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Abdullah a declarat că "vizita lui Herzog este o şansă pentru o discuţie profundă despre cum să mergem mai departe cu eforturile de a obţine o pace dreaptă şi echitabilă şi a construi un viitor care să prezinte oportunităţi promiţătoare".

"Regele a spus că conflictul a durat mult timp, iar violenţa rezultată continuă să provoace multă durere şi să ofere un teren fertil pentru extremism", potrivit comunicatului iordanian.

Iordania a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1994, devenind a doua ţară care a stabilit legături diplomatice cu acesta în regiune după Egipt.

În 2020, Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul au stabilit oficial relaţii cu Israelul. Sudanul şi Marocul au urmat săptămâni mai târziu.