Antidrog, reorganizare prin desfiintare! (Gigel Lazăr, președintele Federației Neguvernamentale Antidrog)

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 30-03-2022 23:54

Federația Neguvernamentală Antidrog și CIADO România, solicită cu vehemență primului ministru al Guvernul României, dl. Nicolae Ionel Ciucă reorganizarea Agenția Națională Antidrog. Ultimii 16 ani  au arata că greșita poziționare a acesteia in structurile Ministerul Afacerilor Interne, Romania a dus la creșterea prevalențelor de-a lungul vieții de la 1,4 % la 10.6 %. Suntem singura tară din UE ce nu a înteles că prevenirea, evaluarea, consilierea, tratamentul nu sunt atribute ale ministerelor de forță sau coercitive. Agenția trebuie să funcționeze în folosul societății, să producă efecte și nu pentru a avea o organigramă de peste 350 posturi de ofițeri, subofițeri etc.

Solicităm reorganizarea Agenției ca o structură suplă în subordinea Parlamentului României (cu specialisti civili) , generatoare de programe și proiecte, asigurarea logisticii și resurselor financiare adecvate pentru o reala reducere a cererii și ofertei de droguri.

European Commission a elaborat Strategia Europeană Antidrog 2021-2025 în luna iulie 2020, Council of the European Union a adoptat Strategia in luna decembrie 2020. Autoritățile române in mod deliberat nu adoptă Strategia Națională Antidrog 2021-2025 și Planul de Acțiune aferent ceea ce a creat o breșă enormă in prevenirea consumului de droguri, alternative la consum pentru a nu mai vorbi de relaționarea între autoritățile responsabile cu aplicarea Strategiei.

Ministrul afacerilor interne dl. Lucian Bode de 2 ani ține comanda Agenției Naționale Antidrog intr-un interimat cu imputerniciri la 6 luni. Fără viziune, fără politici publice naționale și locale toată activitatea la nivel național este paralizată și impardonabil totul spre fericirea traficanților.

Tăcerea Guvernului și lipsa de reacție a acestuia le considerăm complicitate la creșterea consumului de droguri.

Presedinte Gigel LAZAR