Bogdan Aurescu, despre mișcarea lui Putin: 'Contractele nu prevăd plata în ruble a livrărilor de gaze din Rusia către Europa'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 01-04-2022 13:19

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, susține că în privința livrărilor de gaze din Rusia către Europa, contractele nu prevăd plata în ruble. Ca urmare, este imposibil să faci o astfel de plată, a declarat, la RFI, ministrul Bogdan Aurescu.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care prevede că de vineri, cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, în caz contrar urmând a fi reziliate contractele.

Bogdan Aurescu spune că plata nu poate fi făcută în ruble:

„Ministerul Afacerilor Externe este mai puțin implicat în chestiunile care țin de securitate energetică, din perspectiva acestor contracte de livrare de gaz, însă așa cum au arătat toți aliații care s-au pronunțat pe acest subiect, este clar că prevederile contractelor trebuie respectate. Contractele nu prevăd plata în ruble a acestor livrări de gaze, deci este imposibil să faci o astfel de plată, dacă trebuie să respecți prevederile contractelor respective”, a declarat ministrul de Externe.

Potrivit lui Aurescu, subiectul a fost abordat și la reuniunea miniștrilor de Externe din statele Formatului București 9.

„Am discutat aceste aspecte și la reuniunea pe care am avut-o ieri la Bratislava, reuniunea miniștrilor de Externe din statele formatului București 9, statele aliate de pe flancul estic și poziția care a fost exprimată de către toți colegii mei a fost în acest sens, este foarte complicat să imaginezi, dacă nu aproape imposibil să imaginezi un mecanism de plată în ruble a acestor livrări de gaze”, a precizat Bogdan Aurescu.

Numeroase țări din Europa au anunțat că nu vor accepta plata în ruble pentru gazul furnizat de Rusia.