Rușii nu au plecat 'cu mâna goală' de la Cernobîl: Un oficial ucrainean susține că invadatorii au luat 200 de prizonieri de război

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 01-04-2022 21:25

Apar noi detalii despre retragerea trupelor rusești de la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina, pe care au cucerit-o pe 24 februarie, prima zi de război.

Primarul din Slavutych, orașul în care locuiesc cei mai mulți dintre muncitorii de la Cernobîl, a declarat pentru BBC că aproximativ 200 de membri ai gărzii naționale ucrainene - care se aflau printre cei blocați la centrală în timp ce aceasta se afla sub control rusesc - au fost probabil luați prizonieri de către trupele rusești la plecare.

„Îi considerăm prizonieri de război”, a declarat Iuri Fomichev, adăugând că aceștia nu au mai putut fi contactați de joi. „Lucrăm la un schimb de prizonieri”, a mai precizat acesta.

Nu este încă clar dacă trupele rusești au părăsit întreaga zonă de excludere de la Cernobîl sau doar zona imediată din jurul centralei, a spus Fomichev.

„Întreaga zonă Cernobîl este foarte mare. Nu o putem monitoriza pe toată - știm doar ce se întâmplă direct în jurul centralei, unde se află lucrătorii noștri.”

Potrivit primarului, situația din jurul centralei este prea nesigură pentru a permite ca actualii lucrători de la sit să fie înlocuiți de un nou grup de angajați.

Cernobîl a fost locul celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, când unul dintre reactoare a explodat.

În jurul centralei a fost instituită o zonă de excludere nelocuită de 4.000 de km pătrați pentru a proteja populația de radiații.