Regizorul rus Kirill Serebrennikov a putut ieşi din Rusia în mod 'legal'

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 01-04-2022 22:15

Regizorul rus Kirill Serebrennikov a afirmat vineri pentru AFP că este din nou liber să iasă din Rusia şi se află în prezent la Berlin după ce i-a fost redusă pedeapsa la care a fost condamnat pentru deturnare de fonduri, potrivit Agerpres.

Cunoscut pentru creaţiile sale îndrăzneţe, susţinerea comunităţii LGBT+ şi critica indirectă la adresa regimului lui Vladimir Putin, Serebrennikov, în vârstă de 52 de ani, a fost condamnat în 2020 pentru deturnare de fonduri la trei ani de închisoare cu suspendare. Până vinerea trecută a fost vizat de o interdicţie de a părăsi Rusia pe perioada pedepsei.

A beneficiat ulterior de o reducere a pedepsei, după ce a finalizat jumătate fără a încălca restricţiile care i-au fost impuse. Condamnarea sa a fost considerată una politică de susţinătorii săi.

''Am plecat din Rusia pentru că am avut oportunitatea să fac acest lucru în mod legal'', a explicat el într-o declaraţie trimisă de echipa sa prin e-mail către AFP.

''În Europa am câteva întâlniri importante care privesc proiectele mele viitoare şi voi începe în curând repetiţiile la 'Der Freischütz' de Weber la Opera din Amsterdam'', a mai precizat el referindu-se la opera compozitorului german Carl Maria von Weber din 1821.

Nu a precizat cu acest prilej dacă plecarea sa din Rusia este definitivă.

Serebrennikov trebuie, printre altele, să deschidă Festivalul de la Avignon în această vară cu adaptarea teatrală a nuvelei lui Cehov "Călugărul negru".

Marţi, cineastul francez Joël Chapron a scris pe Facebook că regizorul, considerat copilul teribil al teatrului rus, a plecat din Rusia, publicând o fotografie cu cineastul în piaţa Bastille din Paris.

Serebrennikov a călătorit apoi la Berlin, unde se află în prezent, a precizat pentru AFP echipa artistului.

Regizorul nu a putut ajunge la Festivalul de la Cannes, în luna iulie anul trecut, unde filmul său ''Petrov's Flu'' era în cursa pentru Palme d'Or.