Viktor Orban se îndreaptă spre al cincilea mandat de premier (Sondaj)

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 03-04-2022 21:54
Actualizat: 03-04-2022 22:34

Şansele sunt uşor în favoarea premierului Viktor Orban, unul dintre cei mai longeviv lideri ai Europei, să-şi prelungească guvernarea de 12 ani în cadrul alegerilor parlamentare de duminică, în timp ce ungurii se îndreaptă spre urne, relatează Reuters.

Euronews prezintă datele ultimului sondaj care a fost efectuat înainte de ziua alegerilor -- nu este un exit poll -- dar arată unele intenții ale alegătorilor înaintea alegerilor generale.

Sursa scrie că se așteaptă ca această cursă să fie strânsă, iar sondajele de mai jos ar indica o victorie pentru Viktor Orbán și partidul său. Nu există sondaje oficiale de exit-poll în Ungaria, va trebui să așteptăm ca primele rezultate să vină peste câteva ore, pentru a obține o indicație despre cum merg lucrurile.

În mod probabil alianţa Fidesz-KDNP va câştiga alegerile parlamentare din Ungaria, partidele de guvernământ vor obţine 121 de mandate potrivit sondajului efectuat de institutul Medián, a declarat Endre Hann, directorul executiv al acestui institut de sondaj duminică, după închiderea urnelor, pe canalul de televiziune RTL Klub.

Endre Hann a spus că, conform celui mai recent sondaj, 49% din alegătorii hotărâţi au votat pentru Fidesz-KDNP, în timp ce 41% au votat opoziţia.

Potrivit estimărilor Medián, celelalte două partide, Partidul Câinilor cu Două Cozi din Ungaria şi Mişcarea Patria Noastră nu vor intra în parlament.

Fidesz-KDNP va obţine 121 de mandate, un mandat va reveni reprezentantului minorităţii germane.

Coaliţia Democratică (DK) poate conta pe 21 de mandate, Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie Mai Bună) poate avea 16, Mişcarea Momentum 15, Partidul Socialist Ungar 12, iar partidul Dialog pentru Ungaria 8. Partidul Politica Poate Fi Altfel (LMP) obţine 5 locuri în urma unei convenţii încheiate cu DK, prin care aceasta din urmă asigură LMP numărul de deputaţi necesar pentru a forma un grup parlamentar.