Ucraina primește întăriri - Cehia trimite zeci de tancuri și blindate

Autor: George Traicu
Publicat: 05-04-2022 23:00

Republica Cehă a trimis marţi armatei ucrainene zeci de tancuri T-72 şi vehicule blindate de luptă BVP, o nouă donaţie de armament oferită de Praga armatei ucrainene pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a anunţat cotidianul online Echo24, citat de agenţia EFE, notează Agerpres.

Tancurile T-72 MBT au fost produse în fosta Cehoslovacie sub licenţă sovietică, la fel şi blindatele BVP, care sunt versiunea cehă a maşinii de luptă a infanteriei BMP-1 produsă în fosta URSS.

Oficialii cehi nu au precizat numărul tancurilor şi al blindatelor expediate Ucrainei.

Potrivit unor cunoscători ai domeniului militar, guvernul ceh a expediat aceste echipamente militare cu un convoi feroviar, după ce în prealabil a primit acordul NATO.

Un oligarh rus lansează o ipoteză interesantă: Serghei Șoigu, întâlnire secretă cu Kim Jong Un


Republica Cehă a produs numeroase arme şi muniţii sub licenţă sovietică şi are astfel o industrie militară compatibilă cu nevoile armatei ucrainene, fiind acum o piesă importantă în ajutorul militar oferit Ucrainei.

După agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, Republica Cehă s-a arătat deschisă pentru acest ajutor sub guvernul de dreapta condus de Petr Fiala, ajuns la putere după înfrângerea neaşteptată în alegeri a lui Andrej Babis, fostul premier apropiat de preşedintele Milos Zeman, care, la rândul său, este apropiat de Rusia - dezvăluiri împotriva lui Babis din ancheta "Pandora Papers" au apărut cu numai câteva zile înaintea alegerilor.

În timpul scurs de la invazia rusă, Republica Cehă a livrat Ucrainei muniţii, sisteme de apărare antiaeriană şi arme uşoare, inclusiv mitraliere, ajutorul militar constând acum şi în tancuri şi blindate.