Sindicatul Equitas din Penitenciarul Târgşor cere în instanţă restanţe salariale din ultimii 3 ani

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 06-04-2022 12:47

Potrivit unui comunicat de presă al reprezentanţilor sindicatului, prin acţiunea înregistrată la data de 4 aprilie la Tribunalul Prahova sunt solicitate recalcularea diferenţelor rezultate din neacordarea drepturilor salariale, respectiv recalcularea sporurilor din perioada concediului de odihnă.

"Practic solicităm acordarea sporurilor pentru condiţii grele de muncă, vătămătoare sau periculoase, pentru ultimii 3 ani, aşa cum Curtea Europeană de Justiţie şi zeci de instanţe din ţară au decis. Conform Deciziei ANP nr 997/28.09.2021 şi Deciziei nr 23 din 2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aceste sporuri sunt acum incluse în perioada concediilor, însă solicităm acordarea lor retroactiv", arată sursa citată.

De asemenea, sindicaliştii spun că solicită şi aplicarea Legii-cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, act normativ suspendat din anul 2021.

"Aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 va conduce la eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, astfel cum a fost convenit cu partenerii sociali în anul intrării în vigoare a legii", arată comunicatul citat.

Totodată, ei cer aplicarea OMJ privind condiţiile de acordare pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare, a majorării salariale în cuantumul prevăzut la art. 7 alin (4) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

"Aici Ministerul Justiţiei (MJ) are o mare restanţă, perioada de consultare şi dezbatere publică a trecut, ordinul întârzie să fie pus în aplicare. Sunt restanţe salariale încă din septembrie 2021", se precizează în comunicat.