La Institutul Regional de Oncologie va ajunge un robot chirurgical de ultimă generaţie, în valoare de 22,5 milioane de lei

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 06-04-2022 13:02

Un sistem robotic de ultimă generaţie, sistem de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic, va ajunge la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi în această lună, prin intermediul unui proiect implementat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" din Iaşi, potrivit Agerpres.

Conform rectorului UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, valoarea acestui echipament se ridică la peste 22,5 milioane de lei.

Robotul a fost achiziţionat în cadrul proiectului de cercetare CENEMED - "Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea N-E", cofinanţat prin Programul Operaţional Competitivitate, Axa Prioritară: Cercetare, Dezvoltare tehnologică şi Inovare (CDI), în cadrul căruia se va dezvolta un centru de cercetare în domeniile: urgenţe cardiovasculare şi toxicologice, oncologie pelvină, imunologie şi genetică, nefropatologie şi gastroenterohepatologie.

"Este tehnologie de ultimă generaţie, un sistem de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic şi o consolă suplimentară, ambele în valoare de peste 22,5 milioane lei. Este un progres fantastic pentru calitatea actului chirurgical din regiunea Moldovei, pacienţii noştri putând beneficia de cel mai avansat tip de chirurgie minim invazivă din lume - chirurgia robotică", a declarat Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi.

CENEMED este un proiect unic în România, al cărui obiectiv general este creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare şi de transfer de cunoştinţe a UMF "Grigore T. Popa" Iaşi prin crearea unui centru multidisciplinar de cercetare în domeniile: urgenţe cardiovasculare şi toxicologice, oncologie pelvină, imunologie şi genetică, nefropatologie şi gastroenterohepatologie, cu scopul de a cerceta metode diagnostice şi mijloace terapeutice personalizate pentru patologia din aria de interes capabile să crească supravieţuirea şi să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor din regiunea de Nord-Est.

Proiectul a început pe data 14 septembrie 2021 şi se va finaliza la 31 decembrie 2023.