Surpriză în Franța: Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt aproape la egalitate înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale (sondaj)

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 08-04-2022 23:09
Actualizat: 09-04-2022 11:22

Cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, un nou sondaj, realizat de Elabe-Opinion, pentru BFMTV/L'Express/SFR, îi arată din nou pe Emmanuel Macron și Marine Le Pen aproape la egalitate. Primul este creditat cu 26% din intențiile de vot față de 25%, informează publicația entreprendre.fr. Niciodată diferența nu a fost atât de strânsă, relatează sursa citată.

Cei doi concurenți sunt în frunte și, de departe, de când Jean-Luc Mélenchon se află pe locul trei, cu 17,5%. Eric Zemmour ar obține 8,5%, Valérie Pécresse, 8%, Yannick Jadot, 4%, Nicolas Dupont-Aignan, 1,5%, Fabien Roussel, 2,5%, Jean Lassalle, 2,5%, Anne Hidalgo, 2%, Philippe Poutou, 1% și Nathalie Artaud, 0,5%.

În turul al doilea decalajul se reduce brusc, Marine Le Pen ar obține 49% din intențiile de vot față de 51% pentru Emmanuel Macron.

Absența la vot ar putea atinge nivelul istoric duminica viitoare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța. Potrivit previziunilor institutului Odoxa, pentru Le Figaro, 27,4% dintre francezi au declarat că nu intenționează să meargă la urne pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Joia aceasta, într-un comunicat, a fost anunțat: "Pentru a încerca să încurajeze tinerii să voteze, guvernul francez a încheiat un parteneriat cu rețeaua de socializare Snapchat, prin aplicații bazate în special pe realitatea augmentată. Mesajele vor fi difuzate de "influenceri" pentru a încuraja generațiile mai tinere să voteze."