Ciprul a revocat cetăţenia cipriotă a 21 de ruşi

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 13-04-2022 21:06

Ciprul a revocat cetăţenia cipriotă a 21 de ruşi, a relatat ziarul local Phileleftheros citând anunţul făcut miercuri de guvernul de la Nicosia, informează DPA.

Printre cei afectaţi se numără patru oligarhi ale căror nume sunt pe o listă a ruşilor ce fac obiectul sancţiunilor UE . Ei ar avea legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin. Soţiilor şi copiilor lor le-au fost revocate de asemenea paşapoartele, ridicând totalul la 21 de persoane.

Cei patru oligarhi au obţinut cetăţenia cipriotă între 2013 şi 2019, a relatat ziarul, publicând numele şi fotografiile bărbaţilor, potrivit Agerpres.ro.

Pentru a obţine documentul, care printre altele acordă libera circulaţie în interiorul UE, solicitanţii trebuiau să investească cel puţin 2,5 milioane de euro (2,7 milioane de dolari) în Cipru.

Ciprul este considerat de ruşii bogaţi drept o destinaţie de vacanţă a UE şi un centru financiar.

UE a luat măsuri împotriva practicii controversate a eliberării aşa-numitelor "paşapoarte de aur", văzută ca un risc de Comisia Europeană în domeniile securităţii, spălării banilor, evaziunii fiscale şi corupţiei.

În Cipru, acestei practici i s-a pus capăt în noiembrie 2020.