Focar de pestă porcină, confirmat într-o localitate din Giurgiu

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 14-04-2022 18:01

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Stăneşti, judeţul Giurgiu, unde specialiştii sanitar-veterinari au procedat la uciderea unui număr de 18 porci domestici aflaţi în gospodărie şi a fost impusă o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri, potrivit Agerpres.

"Într-o exploataţie non-profesională din localitatea Stăneşti, judeţul Giurgiu, a fost confirmat în data de 12 aprilie 2022 un focar de Pestă Porcină Africană. Exploataţia are un efectiv de 18 porci domestici. Efectuarea recensământului tuturor categoriilor de porcine din exploataţie, uciderea porcinelor, la faţa locului, în unitate, astfel încât să fie evitat orice risc de răspândire a agentului patogen al bolii în cauză în timpul sacrificării şi întreprinderea tuturor măsurilor de biosecuritate corespunzătoare şi necesare pentru a fi evitată orice răspândire posibilă a bolii precum şi eliminarea materialelor sau a substanţelor potenţial contaminate prezente în unitate au fost măsurile dispuse de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu în vederea combaterii focarului de boală", se arată într-un comunicat de presă, transmis joi, de Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu.

Totodată, în jurul focarului a fost delimitată o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de zece kilometri.

În zona de protecţie, porcii domestici vor fi menţinuţi separat de animalele sălbatice şi de cele din alte specii, iar medicii veterinari vor efectua cel puţin o vizită la toate exploataţiile din această zonă.

La nivelul exploataţiei infectate au fost impuse restricţii de circulaţie în ceea ce priveşte animalele, produsele şi alte materiale în interiorul, de la sau la zona de protecţie.

Restricţiile vor fi menţinute minimum 30 de zile.