Ştafeta de 4x100 m a Marii Britanii, somată să returneze medaliile de argint cucerite la JO 2020

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 15-04-2022 10:10

Ujah şi colegii săi de echipă Zharnel Hughes, Richard Kilty şi Nethaneel Mitchell-Blake s-au clasat pe locul secund, după Italia, la competiţia din capitala Japoniei, iar în luna februarie a acestui an Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) a consfinţit descalificarea lor.

În urma acestei decizii, medaliile de argint vor reveni Canadei, iar cele de bronz vor intra în posesia reprezentanţilor Chinei.

"Cu adevărată tristeţe a trebuit să cerem înapoierea medaliilor şi diplomelor. Îmi pare rău în special pentru cei trei sportivi care au fost afectaţi fără nicio vină a lor. Cu toate acestea, este o decizie a TAS şi trebuie să o respectăm, aşa cum am fost la fel de clari că asta trebuie să se întâmple cu orice naţiune ai căror sportivi au încălcat regulile antidoping", a declarat directorul executiv al BOA, Andy Anson.

Chijindu Ujah a susţinut că nu s-a dopat ''cu bună ştiinţă sau intenţionat", după ce Agenţia Mondială Antidoping l-a suspendat în urma detectării a două substanţe interzise în eşantioanele sale prelevate la Tokyo, cu ocazia finalei la 4x100 m, desfăşurată în august 2021.