ONG-uri, fundații și inițiative, în susținerea lui Danileț la CCR: Hărțuirea îi confirmă poziția reformistă

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 20-04-2022 00:03

Organizaţiile semnatare susţin numirea judecătorului Cristi Danileţ la Curtea Constituţională pentru meritele sale învederate de magistrat competent şi corect, precum şi pentru poziţiile sale pro-europene în privinţa reformării justiţiei în România.

Activitatea sa pasionată de educaţie juridică a tinerilor prin traininguri ţinute la zeci de şcoli din România este admirabilă. Judecătorului Danileţ şi echipei sale de la VedemJust i se datorează includerea educaţiei juridice în programa şcolară. Hărţuirea şi suspendarea sa din magistratură confirmă poziţia sa reformistă, temerară, care generează opoziţie în rândurile curentului retrograd. Curtea Constituţională a pierdut din credibilitatea necesară celui mai înalt for constituţional prin recompensarea cu locuri în CCR a unor foşti membri de partid, precum şi prin compromisurile politice ale unor decizii.

Numirea judecătorului independent Danileţ, neimplicat în politică, ar putea fi un semnal de schimbare a opticii clasei politice şi de restituire a misiunii originare a Curţii Constituţionale de garant al Constituţiei României.

Freedom House România

Societatea Timişoara

Grupul pentru Dialog Social

Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică

Fundaţia Progress

Iniţiativa România