VIDEO| O nouă furtună de nisip conduce la suspendarea traficului aerian din Irak

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 01-05-2022 19:36

Un strat gros de praf portocaliu s-a aşternut duminică peste capitala irakiană, afectată de o nouă furtună de nisip care a provocat închiderea temporară a aeroporturilor internaţionale din Bagdad şi Najaf, într-o ţară în care astfel de fenomene meteorologice se agravează, informează AFP.

Acelaşi praf portocaliu a învăluit şi regiunile sudice ale ţării semi-deşertice, în special în provincia Nassiriya, prognozele meteorologice indicând că furtuna de nisip va continua până luni, potrivit agenţiei de presă INA.

Menţionând o vizibilitate "sub 500 de metri", Aeroportul Internaţional din Bagdad a anunţat suspendarea traficului aerian.

"Zborurile au fost întrerupte pe aeroporturile din Bagdad şi Najaf din cauza furtunii de nisip", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Aviaţiei Civile, Jihad al-Diwan, potrivit Agerpres.ro.

"Traficul aerian va fi reluat, ca de obicei, în caz de ameliorare a condiţiilor meteorologice", a spus el.

Numai în aprilie, cel puţin cinci furtuni de nisip au afectat ţara, determinând uneori aeroporturile din Bagdad şi Najaf să suspende pentru scurt timp zborurile şi conducând la spitalizări din cauza problemelor respiratorii.

Irak este una dintre cele cinci ţări cele mai vulnerabile la schimbările climatice şi la deşertificare. În noiembrie, Banca Mondială a estimat că ţara s-ar putea confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor sale de apă până în 2050.

În următoarele două decenii, în Irak vor fi "272 de zile cu nisip" pe an, iar în 2050 va fi atins pragul de 300 de zile pe an, a indicat la începutul lunii aprilie un înalt oficial din Ministerul Mediului, Issa al-Fayyad, citat de agenţia INA.

Printre măsurile necesare pentru combaterea furtunilor de nisip şi de praf, ministerul a menţionat "creşterea acoperirii cu vegetaţie şi crearea de păduri, cu arbori corespunzători, care să acţioneze pe post de paravane".