Putin n-a găsit decât trei transnistreni gata să lupte ca mercenari

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 02-05-2022 21:36

Vladimir Putin a avut o surpriză atunci când a încercat să mobilizeze mercenari în Transnistria – emisarii săi n-au găsit decât trei transnistreni dispuși să facă asta, iar o bună parte din localnici au fugit deja în Moldova.

Analistul politic Cristian Pârvulescu a exemplificat astfel, într-un interviu acordat Știrilor Pro tv, lipsa de interes pentru a lupta de partea Rusiei a locuitorilor regiunii separatiste, care, de altfel, au și plecat în număr mare din Transnistria în Moldov, transmite protv.ro.

“Deci nu există un mare entuziasm în Transnistria în legătură cu situația asta”, a arătat el.

“Rușii nu au suficiente trupe ca să ocupe Donbasul, darămite să ocupe și Moldova”

Pârvulescu a explicat că, în acest moment, Putin nu are interesul să ocupe Moldova sau să atace Odesa dinspre Transnistria, pentru că nu are resursele necesare.

“(Rușii) nu au suficiente trupe ca să ocupe Donbasul, darămite să ocupe și Moldova”, a spus el, arătând însă că, mai degrabă, există riscul unor provocări, cu scopul de a a destabiliza regiunea.

“În acest moment, riscurile unui atac dinspre Tansnistria spre Odesa rămân mici. În schimb, riscurile unor noi provocări, mai ales odată cu apropierea zilei de 9 mai, sunt importante. Provocări care pot avea loc la Chișinău sau în Găgăuzia, nu doar în Transnistria, și care ar putea fi o justificare pentru recunoșterea independenței Transnistriei”, a spus Pârvulescu.

“Rusia vrea să transforme Moldova într-un stat satelit, nu să o ocupe”

Pe de altă parte, a spus Pârvulescu, ideea că rușii ar intenționa să destabilizeze Moldova trebuie luată foarte în serios, iar destabilizarea, într-un anumit context, ar putea duce și la o concentrare de trupe în direcția Moldovei. „Dar pentru moment, nu au de unde să le ia”, a subliniat el.

“… Rusia are un interes, și nu e acela de a ocupa Moldova, ci de a transforma Moldova într-un stat satelit. Or, pentru asta, ar avea nevoie de masă de manevră, de grupări proxy care să acționeze în Moldova, și asta este posibil oricând, pentru că populația Moldovei nu este toată pro-europeană, iar dificultățile economice prin care au trecut în această iarnă, nu au fost neapărat în favoarea Guvernului de la Chișinău”, a mai spus Pârvulescu.

Potrivit unor surse din serviciile secrete de la Kiev, citate de prestigiosul cotidian The Times, Rusia intenționează să atace Republica Moldova pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei.

„Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Moldovei este crucială. Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra țării, noi (Ucraina - n.red.) vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar - va fi o amenințare la adresa integrității Ucrainei”, au spus sursele The Times.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Ala Deaconu, a declarat, luni, pentru PRO TV Chișinău, că “în acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol”.