Carles Puigdemont a anunţat că renunţă la conducerea secesioniştilor catalani

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 03-05-2022 20:35

Carles Puigdemont, liderul tentativei de secesiune a Cataloniei din 2017, a anunţat marţi că nu va mai candida la un nou mandat de preşedinte al partidului Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia), transmite AFP.

Puigdemont, acum parlamentar european, şi-a anunţat decizia într-o scrisoare către militanţii catalani, publicată pe contul său de Twitter.

Congresul partidului separatist va avea loc la începutul lui iunie, în sudul Franţei, iar fostul lider al Cataloniei, în vârstă de 59 de ani, apreciază că mişcarea pentru independenţa faţă de Spania are nevoie de un "preşedinte mai implicat", care "să participe fără rezerve la deciziile politice care trebuie adoptate".

După încercarea nereuşită de secesiune din 2017, Puigdemont s-a refugiat în Belgia pentru a scăpa de urmărirea penală din Spania. El ar putea participa la congresul din 4 iunie, organizat la Argeles-sur-Mer, pe coasta franceză a Mediteranei, nu departe de graniţa franco-spaniolă, aşa cum a lăsat să se înţeleagă în continuarea mesajului citat: "Aş fi foarte onorat dacă aş putea să îmi iau adio ca preşedinte fiind prezent".

Parlamentul European i-a retras anul trecut imunitatea lui Carles Puigdemont, reaminteşte AFP. Vicepreşedintele Tribunalului Uniunii Europene a apreciat însă că nu există riscul executării în UE a mandatului de arestare spaniol pe numele liderului separatist înainte de decizia Curţii de Justiţie a Uniunii (CJUE) privind o problemă ridicată de Curtea Supremă a Spaniei, potrivit Agerpres.ro.

În 2017, secesioniştii au organizat un referendum privind autodeterminarea Cataloniei, deşi justiţia spaniolă stabilise că demersul este ilegal. Ulterior, mişcarea condusă de Puigdemont a proclamat unilateral independenţa regiunii, provocând una din cele mai grave crize din Spania de după 1975, când a luat sfârşit dictatura lui Francisco Franco.

Nouă lideri separatişti, printre care mai mulţi membri ai guvernului catalan condus de Puigdemont, au fost condamnaţi în 2019 la pedepse de până la 13 ani de închisoare, dar au fost graţiaţi în 2021 de guvernul de la Madrid în vederea "reconcilierii".

Junts per Catalunya face şi în prezent parte din guvernul regional de la Barcelona, dominat însă acum de cealaltă mare formaţiune secesionistă, Stânga Republicană din Catalonia.