Vânzările cu amănuntul au crescut mai rapid în România decât în UE, în martie (Eurostat)

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 04-05-2022 15:04

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat o scădere peste aşteptări în luna martie comparativ cu luna februarie, în principal ca urmare a reducerii vânzărilor de carburanţi, arată datele publicate miercuri de Eurostat, potrivit Agerpres.

Conform acestor date, de la o lună la alta, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,2% în Uniunea Europeană. În schimb, vânzările cu amănuntul în România au înregistrat o creştere de 0,4%, după un avans de 0,6% în luna februarie.

Economiştii intervievaţi de The Wall Street Journal mizau pe o creştere de 0,1% a vânzărilor cu amănuntul în zona euro în luna martie, după un avans de 0,4% în luna februarie.

Potrivit Eurostat, în Uniunea Europeană, vânzările cu amănuntul au fost influenţate de scăderea cu 3% a vânzărilor de combustibili, precum şi de scăderea cu 0,7% a vânzărilor de produse non-alimentare. În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi şi ţigări au crescut cu 0,6% comparativ cu luna februarie.

În ritm anual, luna martie 2022 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 1,7% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, vânzările cu amănuntul în România au înregistrat o creştere mai mare decât media din UE, cu un avans de 5,4%, după ce în februarie au crescut cu 5,6%.

În Uniunea Europeană, vânzările cu amănuntul au fost influenţate de creşterea cu 8,9% a vânzărilor de combustibili, precum şi de avansul cu 4% a vânzărilor de produse non-alimentare. În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi şi ţigări au scăzut cu 2,1% comparativ cu luna martie a anului trecut.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna martie 2022, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 13,3%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut, pe ansamblu în luna martie 2022, comparativ cu luna precedentă, cu 0,4%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna martie 2022, comparativ cu luna martie 2021, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,5%. O creştere identică s-a înregistrat şi în cazul datelor ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.