Rușii se reorientează: Gazoductul Nord Stream 2 va fi folosit pentru nevoile interne, după ce Germania a suspendat colaborarea

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 05-05-2022 19:13
Actualizat: 06-05-2022 12:49

Gigantul rus Gazprom a anunțat că va utiliza capacitatea onshore a gazoductului Nord Stream 2 pentru nevoile interne ale Rusiei.

Într-o postare pe Telegram, compania a precizat că, din cauza faptului că gazoductul nu este utilizat în prezent, a decis să folosească gazul pentru a aproviziona regiunile din nord-vestul Rusiei.

„Având în vedere că gazoductul offshore Nord Stream 2 nu este utilizat în prezent și ținând cont de implementarea programului de furnizare și gazificare a gazelor naturale pentru consumatorii din regiunea de nord-vest, Gazprom a decis să utilizeze capacitatea excedentară de transport de gaze rusești pe uscat a proiectului Nord Stream 2 pentru dezvoltarea aprovizionării cu gaze a regiunilor din nord-vestul Rusiei. În cazul în care partea germană decide să pună în funcțiune gazoductul offshore Nord Stream 2, poate fi pusă în funcțiune doar o singură linie a gazoductului cu o sarcină de 100%. Punerea în funcțiune a celui de-al doilea canal offshore al gazoductului Nord Stream 2 ar putea începe abia în 2028”, transmite compania rusă.

Nord Stream 2 este o conductă de 1.200 km pe sub Marea Baltică, care a fost proiectată pentru a transporta gaz de pe coasta rusă de lângă Sankt Petersburg până la Lubmin, în Germania.

În februarie, Germania a suspendat procesul de acordare a unei licențe de operare pentru gazoductul dintre ea și Rusia, oprind efectiv proiectul până la noi ordine.