Viktor Orban acuză UE că aruncă o 'bombă nucleară' asupra economiei Ungariei: Dreptul de veto pe sancțiuni, dat la schimb pentru deblocarea PNRR

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 06-05-2022 10:42

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că respinge ultima propunere a Uniunii Europene de interzicere a petrolului rusesc, afirmând că aceasta echivalează cu o "bombă nucleară" aruncată asupra economiei țării sale.

Orban a declarat vineri, într-un interviu la radioul de stat, că dorește o scutire de cinci ani - în loc de un an, cum se ia în considerare în prezent - pentru ca Ungaria să se conformeze unei interdicții a UE privind petrolul rusesc. De asemenea, el a mai spus că renunțarea Ungariei la țițeiul rusesc necesită investiții de miliarde de dolari și acces la partea Ungariei din fondurile UE pentru a plăti pentru aceasta.

Executivul UE a blocat accesul Ungariei la partea sa de 7,2 miliarde de euro (7,6 miliarde de dolari) din fondurile pentru pandemie (PNRR), din cauza preocupărilor legate de corupție.

De asemenea, Orban a declarat că nu va susține sancțiunile împotriva unor personalități religioase, inclusiv a patriarhului rus Kirill.

În același timp, liderul ungar a declarat că scopul său final nu este de a se opune prin veto sancțiunilor UE, ci de a avea o "cooperare constructivă" care să țină cont de interesele Ungariei, inclusiv în ceea ce privește ultimul pachet de sancțiuni.