Exerciţiu cu simularea unui accident la Barajul Oaşa

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 10-05-2022 19:29

O serie de structuri din Alba au fost implicate marţi într-un exerciţiu al cărui scenariu viza producerea unor accidente şi avarii la Barajul lacului de acumulare Oaşa, în Munţii Sebeşului, pe fondul unor inundaţii, potrivit Agerpres.

În exerciţiul desfăşurat pe baza Planului de activităţi al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba au fost implicaţi pompieri, poliţişti, jandarmi, angajaţi ai Sistemului de Gospodărirea Apelor Alba, precum şi de la Hidroelectrica - Sucursala Sebeş.

Potrivit scenariului, în urma precipitaţiilor abundente, Barajul Oaşa a acumulat o cantitate foarte mare de apă, din care urma să fie deversată controlat apă prin ridicarea vanei la golirea de fund.

"În 10.05. 2022, la ora 08.30 a fost emis atât cod roşu meteorologic, cât şi cod roşu hidrologic, precipitaţii care vor produce creşteri de debite cu depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie pe râurile din judeţul Alba, existând riscul producerii unor viituri rapide pe versanţi, torenţi şi pâraie care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social economice. În 10.05. 2022, la ora 10.00, din cauza lipsei alimentării cu energie electrică, s-a produs o defecţiune la vana de golire de fund, aceasta rămânând blocată la deschiderea de 350 cm. Ca urmare a defecţiunii, au fost inundate drumul naţional 67C, hotelul unui operator economic, cabanele din zona cozii lacului de acumulare Tău - Bistra şi există pericol de inundare a localităţilor din aval, de pe râul Sebeş. În urma unui apel primit prin SNUAU - 112 a fost anunţată dispariţia a două persoane în zona lacului Tău - Bistra şi afectarea structurii de rezistenţă a unei clădiri unde a fost surprinsă o persoană", este scenariul pe baza căruia a avut loc exerciţiul.

CJSU Alba a precizat faptul că este "foarte mică" probabilitatea de producere a acestui scenariu legat de vana de golire de fund al Barajului Oaşa, precum şi celelalte situaţii produse la acesta, ţinând cont de caracteristicile barajului şi de procedurile interne ale Hidroelectrica.