FOTO – Isterie alimentară în Marea Britanie: dispare carnea de pui de pe rafturi, după temerea privind intoxicațiile alimentare

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 12-05-2022 21:37

Fabrica din East Yorkshire se aflată în centrul unei alerte de salmonella. Acest fapt a dus la retragerea de pe rafturi a sandvișurilor cu pui, salatelor, pachetelor și mâncărurilor gata preparate, sau la retragerea acestora din mâinile cumpărătorilor în multe dintre cele mai mari supermarketuri și lanțuri alimentare din Marea Britanie, informează DailyMail.

Magazinele Pret, Tesco, Sainsbury's, Aldi, Leon, M&S și Waitrose au încetat să mai vândă unele sau toate produsele gătite din carne de pasăre din cauza epidemiei de la gigantica fabrică de prelucrare a alimentelor Cranswick din Hull.

Cranswick, care se prezintă ca un producător de pui gătit pentru sandvișuri și mese, spune că salmonela a fost detectată în timpul unei "inspecții interne de rutină".

Produsele de care se tem că sunt contaminate par să aibă date limită de consum 11, 12 și 13 mai, iar tone de alimente au fost confiscate și aruncate la gunoi. Agenția pentru standarde alimentare a recomandat persoanelor care au produse în frigider să nu le consume. Încă nu este clar dacă cineva s-a îmbolnăvit din cauza acestui microb, care se declanșează între șase ore și șase zile de la infectare. Aceasta provoacă diaree, febră și crampe stomacale, iar în cazurile severe poate duce la spitalizare. Aproximativ 50 de persoane mor în fiecare an în Marea Britanie.

Un purtător de cuvânt al companiei Cranswick, care produce majoritatea cârnaților de marcă proprie din supermarketuri, dar care a intrat destul de recent în domeniul cărnii de pui, a declarat: "Ca măsură de precauție, am cerut clienților noștri să elimine orice produs care conține puiul nostru gata de consum produs în perioada afectată. Lucrăm îndeaproape cu Foods Standards Agency și vom colabora cu experții lor pentru a rezolva problema", adăugând că fabrica sa "va rămâne închisă până la finalizarea investigațiilor".

Retragerea în masă a produselor de pui arată cât de expus este lanțul alimentar din Marea Britanie la o mână de furnizori uriași.

MailOnline a vizitat mai multe supermarketuri și magazine alimentare unde rafturile, de obicei pline de salate și sandvișuri cu pui, erau goale sau închise. Un magazin Pret din Kensington a îndepărtat toate etichetele pentru produsele de pasăre, personalul spunând că "toate au dispărut".

Un magazin M&S din apropiere continuă să vândă sandvișuri cu pui și porumb dulce și cu pui și avocado, dar cele cu pui și șuncă și cu pui și salată au fost retrase, lăsând un raft gol. Ieri s-a aflat că un client al Sainsbury's a încercat să cumpere o parte din pui, dar i-a fost smuls de o femeie de la casă.

Waitrose a devenit aseară cel mai recent gigant din supermarketuri care a retras o parte din gama sa de sandvișuri cu pui din cauza unui potențial risc de salmonella, pe fondul unei crize din ce în ce mai mari a cărnii de pasăre de pe High Street. Măsura a fost luată după ce Pret A Manger a eliminat toate produsele cu pui din meniul său, Aldi a rechemat puiul și șunca din Caesar Wraps, iar Sainsburys a luat măsuri în ceea ce privește oferta sa de pui gătit. Waitrose a luat această decizie ca o "măsură de precauție" și a îndemnat clienții să nu mănânce sandvișurile și ambalajele. „Clienții nu ar trebui să consume aceste produse și ar trebui să ni le returneze pentru o rambursare completă. Ne pare foarte rău pentru inconvenientele create”.

De asemenea, Marks & Spencer a emis acum o "retragere preventivă" a mai multor produse din carne de pui din cauza posibilității ca un număr mic de produse să conțină salmonella.

M&S a precizat într-un anunț pe site-ul său: retrage 12 produse alimentare "având în vedere că un număr mic de produse poate conține Salmonella".

Pret a luat, de asemenea, "măsura de precauție" de a retrage produsele cu pui "din cauza unui potențial risc de siguranță alimentară la un furnizor". Lanțul a anunțat anterior un Sriracha Chicken Salad Wrap pentru noul său meniu, dar articolul nu apare în prezent pe site-ul său.

Un purtător de cuvânt al Pret A Manger a declarat pentru MailOnline: "Ca măsură de precauție, am eliminat temporar majoritatea produselor cu pui din meniul nostru din cauza unui potențial risc de siguranță alimentară la unul dintre furnizorii noștri. Sperăm să avem aceste produse înapoi în magazine în curând. Ne cerem scuze pentru orice neplăcere".

Problemele de la Waitrose și Pret au fost legate de cele de la Aldi, care a fost nevoit să recheme puiul și șunca din Caesar Wraps din cauza temerilor legate de salmonella, și Sainsbury, unde clienții au raportat că au fost „blocați” să cumpere pui.

Oricine are în frigider produsele Aldi este sfătuit de Food Standards Agency să nu le consume. În schimb, aceștia sunt rugați să le returneze la cel mai apropiat magazin pentru o rambursare completă.

Între timp, britanicii au apelat la rețelele de socializare pentru a raporta că puiul a fost retras din sucursalele Sainsbury's.