Referendum pentru unirea cu Rusia, convocat pe 17 iulie în Osetia de Sud. Noul președinte separatist așteaptă semnalul Moscovei

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 13-05-2022 21:43
Actualizat: 14-05-2022 00:04

Fostul lider al regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud a semnat un decret privind organizarea pe 17 iulie a unui referendum pentru unirea cu Federația Rusă, potrivit agenției de presă TASS. Anatoli Bibilov spune că a semnat decretul fiind „ghidat de dorința istorică a poporului Republicii Osetia de Sud de reunificare cu Rusia”.

Orice decizie a Osetiei de Sud de a se uni cu Rusia ar fi cu siguranţă condamnată de Occident. Georgia a afirmat că orice plan de organizare a unui referendum este inacceptabil.

Referendumul va conține întrebarea 'Susțineți unificarea Republicii Osetia de Sud cu Rusia?'.  Decretul a fost publicat vineri pe site-ul liderului Osetiei de Sud.

Pe de altă parte, noul lider al regiunii, Alan Gagloev, care a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate duminica trecută în Osetia de Sud, a spus că ar trebui organizat un referendum cu privire la intrarea Osetiei de Sud în Federația Rusă atunci când Moscova va spune clar că a sosit momentul pentru acest lucru.

Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi regiunii de coastă Abhazia după un scurt război cu Georgia, în 2008. Moscova a furnizat Osetiei de Sud şi Abhaziei sprijin financiar, a oferit cetăţenia rusă pentru populaţiile lor şi a desfăşurat trupe în regiunile separatiste.

Tratamentul aplicat Osetiei de Sud şi Abhaziei de către Moscova a creat un precedent pentru acţiunile mai recente ale Rusiei în Ucraina. La 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, iar după câteva zile trupele ruse au invadat această ţară sub pretextul protejării populaţiei rusofone de un ''genocid'' comis de forţele ucrainene.