Canada, gata să intervină în Marea Neagră: Ar putea pune la dispoziție navele sale pentru exportul de cereale din Ucraina

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 14-05-2022 20:33
Actualizat: 14-05-2022 20:34

Guvernul Canadei este pregătit să ajute la exportul de cereale din porturile ucrainene, punând la dispoziție propriile nave, a anunțat sâmbătă canalul CTV, citând pe ministrul canadian de externe Melanie Joly.

Potrivit canalului, ea a făcut o astfel de declarație în cadrul unei conversații cu reporterii după o reuniune a miniștrilor de externe ai Grupului celor șapte țări (G7) în Wangels (landul Schleswig-Holstein) din nordul Germaniei. În special, Ottawa este gata să pună la dispoziție navele sale pentru exportul de cereale.

„Trebuie să ne asigurăm că aceste cereale sunt livrate în lume”, a declarat Joly, citată de CTV. „În caz contrar, milioane de oameni s-ar putea confrunta cu foametea.”

Anterior, directorul filialei germane a Programului Alimentar Mondial al ONU, Martin Frick, într-un interviu acordat agenției DPA, a vorbit despre aproape 4,5 milioane de tone de cereale aflate în porturile din Ucraina, care nu pot fi exportate din țară.

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, a declarat pe 10 mai că situația din Ucraina a dus la o creștere a prețurilor la alimente în lume. Potrivit acestuia, în prezent, în depozitele ucrainene se află 20 de milioane de tone de cereale. SUA depun eforturi pentru a găsi „o modalitate de a le aduce pe piața [globală]”. Acest lucru ar trebui să ducă la scăderea prețurilor mondiale la alimente, a spus Biden.