La aproximativ un an de la busculada produsă într-un loc de pelerinaj, Israelul se pregăteşte pentru festivalul religios Lag Baomer

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 15-05-2022 13:58

La aproximativ un an după ce o busculadă produsă într-un loc de pelerinaj din nordul Israelului s-a soldat cu 45 de morţi, poliţia şi serviciile de urgenţă israeliene pregătesc măsuri de securitate pentru desfăşurarea în siguranţă a ediţiei de anul acesta a festivalului religios Lag Baomer, transmite duminică DPA, citat de Agerpres.

Celebrările organizate pe Muntele Meron cu ocazia sărbătorii iudaice Lag Baomer urmează să înceapă miercuri, autorităţile aşteptându-se la un număr mare de participanţi, în pofida tragediei produse în urmă cu un an.

Anul trecut, 45 de pelerini (toţi pelerinii care participă la eveniment sunt bărbaţi) dintre cei aproximativ 100.000 de participanţi la eveniment şi-au pierdut viaţa după ce s-a produs o busculadă. Anul acesta vor fi aplicate măsuri mai stricte de securitate. Serviciul de salvare de urgenţă Magen David Adom a anunţat că se pregăteşte pentru eveniment mobilizând sute de paramedici. Între timp, infrastructura locului de pelerinaj a fost îmbunătăţită, iar construcţiile ridicate ilegal au fost demolate.

Participanţii vor trebui să cumpere bilete pentru a participa la festivalul din acest an, bilete care asigură transportul cu autobuzele precum şi accesul în locaţie. Biletele sunt valabile timp de 4 ore, conform Ministerului Religiei. Autorităţile permit accesul a doar 4.000 de pelerini pe oră, ceea ce înseamnă că cel mult 16.000 de pelerini vor putea fi prezenţi concomitent pe Muntele Meron.

O comisie de anchetă a autorităţilor care investighează cauzele producerii tragediei de anul trecut a ajuns la concluzia că doar 20.000 de pelerini pot fi prezenţi în siguranţă în acest loc, într-un moment dat.

Există şi îngrijorări cu privire la eventualii pelerini care vor încerca să intre în această locaţie fără bilete. Serviciile de urgenţă şi mişcarea religioasă Chabad se aşteaptă la sosirea a sute de mii de pelerini în regiunea Muntelui Meron în perioada festivalului care se va încheia vineri dimineaţă.

Mai mulţi miniştri din fostul guvern israelian au fost criticaţi pentru că nu au impus un număr maxim de pelerini ce vor putea participa la festival. Reprezentanţii poliţiei au fost de asemenea acuzaţi de erori grave în ceea ce priveşte asigurarea securităţii mulţimii de oameni care participă la eveniment.