Microexpoziţia 'De la diligenţă la clasor' - de vineri, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 19-05-2022 11:52

Microexpoziţia temporară „De la diligenţă la clasor” ce valorifică o parte din colecţia filatelică a Muzeului Naţional de Istorie a României va fi deschisă de vineri, la sediul instituţiei din Calea Victoriei nr.12, conform news.ro.

Proiectul va fi accesibil publicului, începând cu data de 20 mai, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Expoziţia prezintă lumea fascinantă a timbrelor, de la povestea primelor mărci poştale, până la pasiunea unor întregi generaţii. Dincolo de filele clasorului, se află o întreagă lume a artiştilor, a scrisorilor, a celor care le-au mânuit cu grijă. Timbrele transmit deopotrivă povestea realizării obiectelor, dar reprezintă şi o oglindă a timpurilor în care au fost create. Acestea ne demonstrează, pas cu pas, modul în care o idee poate deveni un simbol, cu scopuri funcţionale, care transformă plata unei taxe poştale într-un prilej de a dezvolta o nouă pasiune.

Timbrele reprezintă o formă de evadare, o călătorie imaginară, o fereastră către lume. Mărcile poştale au avantajul de a folosi un limbaj universal: imaginea - aceasta este sugestiv reprezentată prin intermediul Colecţiei Filatelice a României, care cuprinde timbre româneşti şi străine, dar şi efecte poştale (machete şi modelare).

Potrivit MNIR, timbrele româneşti ne oferă prilejul de a descoperi fiecare pas din spatele unei emisiuni poştale: de la documente şi interpretările artiştilor cu privire la subiect, transformarea în machete şi probe de culoare, primirea bunului de tipar, iar la final, cu ajutorul matriţei, tipărirea colilor de timbre, ce vor însoţi corespondenţa şi vor fi păstrate cu grijă peste timpuri. Timbrele străine ne poartă prin evenimentele importante ale istoriei, prin schimbările pe care secolul XX le aduce, dar şi prin particularităţile fiecărei naţiuni.

În spatele acestor obiecte mici, a existat un întreg univers al oamenilor care au trimis scrisori şi al celor care le-au mânuit cu grijă şi au făcut posibilă apropierea gândurilor. Dintre aceştia, îi putem menţiona pe surugii, care călătoreau în condiţii dificile şi îşi dedicau o mare parte din timp activităţii de transport în siguranţă a corespondenţei. La un secol de la apariţia primelor mărci poştale româneşti, au fost refăcute vechile trasee ale surugiilor în diligenţă şi a fost prezentată întreaga lume din spatele unui obiect atât de mic. Expoziţia readuce în faţa publicului filmele realizate în 1958, păstrate pe vechi role de film, ce au fost digitizate.

Timbrele au reprezentat, de asemenea, pasiunea unor generaţii chiar şi în perioadele dificile, fiind o formă de evadare. De la portretul regelui Mihai, care nu era menţionat în albumele de filatelie, dar era colecţionat cu pasiune, până la plicurile filatelice cu premii care reprezentau bucuria fiecărui pasionat, timbrele au fost mijlocul prin care copiii puteau evada în spaţii şi timpuri fascinante, într-un regim care îşi propusese ca fiecare imagine să fie parte a propagandei.

Publicul va putea admira costume de surugii, o machetă a unei staţii de poştă, machete de mărci poştale, dar şi instrumente care permit celor pasionaţi să studieze aceste mici fragmente de istorie. Cei mici vor avea ocazia de a-l descoperi pe micul surugiu.

Microexpoziţia va putea fi vizitată la MNIR de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 18.00.