Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu: Academicianul Eugen Simion merită şi trebuie să fie un reper pentru cei din generaţiile tinere

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 25-05-2022 11:54

Academicianul Eugen Simion merită şi trebuie să fie un reper pentru cei din generaţiile tinere şi o mândrie pentru felul în care a apărat, cu fiecare ocazie, identitatea românească, istoria şi valorile acestei ţări, afirmă ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, conform Agerpres.

"La mulţi ani, domnule Profesor! Academicianul Eugen Simion, unul dintre modelele culturale ale societăţii româneşti, a ajuns astăzi la o vârstă memorabilă, după o carieră strălucită şi o viaţă cu meritate împliniri! Cred cu tărie că Omul şi Profesorul Eugen Simion merită şi trebuie să fie un reper pentru cei din generaţiile tinere şi o mândrie pentru noi, ceilalţi, pentru felul în care a apărat, cu fiecare ocazie, identitatea românească, istoria şi valorile acestei ţări! Personalitatea şi cariera sărbătoritului zilei sunt atât de vaste, complexe şi complete încât, după două mandate de preşedinte al Academiei Române, Eugen Simion este el însuşi o instituţie. Multă sănătate, linişte şi, nu în ultimul rând, mulţumiri, Excelenţă!", a scris pe Facebook, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Potrivit Ministerului Culturii, critic şi istoric literar de primă linie, Eugen Simion ne lasă o moştenire impresionantă, scrierile sale stând sub semnul experienţelor şi al întâlnirilor cu oamenii pe care viaţa i-a scos în calea sa.

Prietenia cu Nichita Stănescu sau absolvirea şcolii lui Eugen Lovinescu, marele său model, au influenţat, inevitabil, modul în care a interpretat literatura în cărţile şi lucrările sale, cu doze perfecte de limpezime şi echilibru.

Mai mult, cu profesori precum Al. Rosetti, Iorgu Iordan sau Tudor Vianu, Eugen Simion a transmis mai departe, generaţiilor în formare, dragostea pentru literatură şi spiritul său critic, dar mereu constructiv.