Procurorul districtului Şevcenkovski din Harkov desfăşoară o anchetă pentru crime de război în Parcul Gorki

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 25-05-2022 17:26

Roman Petrenko, procurorul districtului Şevcenkovski din Harkov, desfăşoară o anchetă pentru crime de război în Parcul Gorki din acest oraş, parc considerat unul dintre cele mai frumoase din ţară, care a fost lovit de peste 50 de obuze în decursul lunilor martie, aprilie şi mai, relatează France Presse.

Justiţia încearcă să se asigure că parcul poate fi redeschis fără ca publicul să fie în pericol, dar mai mai ales pentru a stabili dacă bombardarea sa intensă poate fi considerată o crimă de război.

Chiar dacă nu au existat victime, "lovirea unor obiective civile, a unei infrastructuri culturale, încercarea de a ucide civili şi de a distruge o moştenire culturală sunt considerate crime de război", a explicat Roman Petrenko, pentru care nu există nicio îndoială în acest sens, potrivit Agerpres.ro.

"O eroare se poate produce o dată sau de două ori, dar până acum au fost înregistrate 56 de lovituri. Nu poate fi ceva accidental. Ei ţinteau parcul", acuză el, referindu-se la trupele ruse.

Însoţit de o echipă de genişti, asistenţi, executori judecătoreşti, muncitori, procurorul cercetează fiecare crater, ordonă dezgroparea rămăşiţelor de bombe după inspecţia făcută de genişti pentru a fi fotografiate, înregistrate, pentru a se stabili unghiul de tragere şi provenienţa proiectilelor.

Obuzele au lovit în special un mic teatru şi un restaurant închis. Mai spectaculos, în mai multe locuri, schijele au atins şi străbătut sculpturi din bronz înfăţişând copii, plasate peste tot în parc.

Doi genişti americani de la organizaţia neguvernamentală Bomb Techs Without Borders (Genişti fără frontiere) îi consiliază pe omologii lor ucraineni.

John Culp, militar american în rezervă, afirmă că nu există nicio îndoială: "Suntem în parcul Gorki cu aleile, scenele sale etc. Anchetăm faptul că numeroase rachete şi multe obuze au fost trase în parc şi alături de el. Nu există vreun obiectiv militar aici. Aceasta s-a făcut special în mod conştient pentru a provoca teroare şi teamă în rândul populaţiei civile".

Atacat de la primele ore ale invaziei ruse în 24 februarie pentru că este situat în apropierea frontierei, Harkov a fost supus unor bombardamente devastatoare săptămâni în şir, înainte ca trupele ucrainene să preia controlul asupra zonei.

Chiar dacă soldaţii ruşi au fost alungaţi din preajma acestui oraş cu 1,4 milioane de locuitori înainte de război, Harkov rămâne sub o ameninţare permanentă din partea trupelor ruse, notează AFP.