Institutul pentru Finanţe Internaţionale anunță un dezastru pentru economia mondială: riscul de recesiune a crescut

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 26-05-2022 11:47

Institutul pentru Finanţe Internaţionale şi-a redus la jumătate previziunile de creştere a economiei mondiale în 2022, invocând efectele economice ale invadării Ucrainei de către Rusia, răspunsul Chinei la epidemia de Covid-19 şi o politică monetară mai strictă în Statele Unite, transmite Reuters.

De asemenea, Institutul se aşteaptă ca fluxurile de capital către pieţele emergente să scadă cu 42% faţă de anul trecut, informează News.ro.

Pe baza noilor sale estimări, grupul bancar global a declarat că riscul de recesiune a crescut, deoarece se aşteaptă ca creşterea reală să stagneze.

”Slăbiciunea are o bază largă şi lasă o marjă mică de eroare. Riscul de recesiune globală este ridicat. În acest context, ne aşteptăm ca fluxurile de nerezidenţi către pieţele emergente să încetinească semnificativ”, au scris economiştii Institutului într-un raport”.

Institutul şi-a redus prognoza pentru creşterea PIB-ului global la 2,3%, de la 4,6%, Pentru G3, care include Statele Unite, zona euro şi Japonia, creşterea din acest an ar urma să fie de 1,9%.

În China, creşterea economică ar urma să încetinească de la 5,1% la 3,5%.

”Valul Omicron din China este mai perturbator decât am anticipat şi va avea un impact substanţial asupra creşterii şi fluxurilor de capital”, potrivit Institutului.