Sezonul de însămânțare, aproape de final în Ucraina: Suprafață cultivată mult mai mică decât în 2021

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 28-05-2022 08:16

Fermierii ucraineni aproape că au finalizat sezonul de însămânțare de primăvară 2022, dar suprafața cultivată este cu 22% mai mică decât cea din 2021, a anunțat Ministerul Agriculturii, potrivit Sky News.

Țara a planificat să însămânțeze 14,2 milioane de hectare, în scădere de la 16,9 milioane în 2021, cu grâu de primăvară, orz și porumb.

Ministerul Agriculturii nu a oferit nicio perspectivă privind recolta de cereale din 2022 și a spus că suprafața însămânțată ar putea scădea cu 20% în acest an din cauza luptelor cu trupele rusești din multe regiuni.

Aceasta vine în contextul în care Rusia a acuzat Occidentul pentru că exporturile de cereale din Ucraina au fost blocate, livrări semnificative neputând fi exportate.

Ministrul de externe Liz Truss l-a acuzat pe Vladimir Putin că încearcă să "țină lumea ostatică".

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, iar lipsa exporturilor contribuie la o criză alimentară internațională.

Turcia poartă discuții cu Rusia și Ucraina pentru a deschide un coridor prin Bosfor pentru exporturile de cereale din Ucraina, potrivit unui oficial turc de rang înalt.